Нещодавно американський мільярдер одеського походження і економічний радник колишнього мера Нью-Йорка Сем Кіслін заявив, що Петро Порошенко за час президентства вивів із країни щонайменше 8 мільярдів доларів. За його словами, йому відомі такі факти і він має намір довести це у суді для того, щоб повернути ці гроші.

Ця публічна заява стала дуже популярною темою для обговорень серед ЗМІ та у соціальних мережах. Чи мають ці слова підґрунтя, як повернути кошти в Україну і яким чином на цю ситуацію може вплинути зустріч Дональда Трампа із Володимиром Зеленським? Про це ІА «Вголос» запитало у міжнародного експерта Юрія Олійника, політичного експерта Олександра Мусієнка та політичного аналітика і громадського активіста Олександра Солонька.

Чи мають заяви Сема Кісліна реальне підґрунтя?

Юрій Олійник:

Я би сказав, що зараз ця заява виглядає виключно як політичний складник зменшення впливу Петра Порошенка і попередньої влади загалом на процеси, які тривають в Україні. Хоча, з іншого боку, багато подібних звинувачень є реальними, офшори мали місце у діяльності Порошенка. Про відмивання грошей у Панамі свого часу він зізнався сам. Крім того, було оприлюднено багато інформації про такі речі, але тут нічого дивного немає, оскільки офшори є типовою практикою для наших представників влади. Особливо це стосується тих, які вийшли з олігархату і, закриваючись ширмою реформ, роблять свої брудні справи, метою яких є виключно особисте фінансове збагачення.

Наскільки можна ці гроші повернути? Я сумніваюся, що одна людина могла би це зробити. Тут необхідне судове розслідування за участі закордонних держав. Проте я більше притримуюсь думки, що ця заява була зроблена заради внутрішньополітичної боротьби в Україні. Ситуація стала такою, що не лише США впливають на Україну, а вже й Україна стала впливати на Штати. Ця тенденція спостерігається ще з часів минулих виборів президента у США.

Олександр Мусієнко:

Відверто кажучи, мені важко говорити про те, що ці заяви є достовірними і мають підґрунтя. Коли я чую про суму у 8 млрд доларів США, то мені здається, що таку суму вивести в офшори є зовсім непросто, мова не йде про 8 доларів. Тут необхідно застосовувати різного роду схеми і навіть якщо вони були добре відпрацьовані, то звідки про це відомо самому Кісліну? Мені це не дуже зрозуміло. Він також говорить про Центренерго, а яким чином він був долучений до цього ПАТ, ми теж не знаємо. Ба більше, він каже про виведені гроші, які, зокрема, належали йому і які він вкладав в Україну. Особисто я не чув, щоб останнім часом до нас приходили американські інвестори, які вкладали б такі великі суми. Далі він говорить, що за збитки, які йому завдав Порошенко, доведеться розраховуватись народові України, бо він буде позиватись у суди, щоб ці гроші були стягнені. Вся ця історія є дуже сумнівною і дуже багато речей не «в’яжуться» між собою.

Ця інформація з’явилась і відразу стала поширюватись багатьма ЗМІ просто в соцмережах, мовляв, «дивіться, от Порошенка посадять». Мені здається, що тут ще має місце елемент провокації, просто треба зрозуміти, кому така провокація вигідна. Скажу чесно, до цієї заяви я взагалі не знав про існування такого персонажа, як Сем Кіслін. Коли я почав про нього читати, я зрозумів, що це досить одіозна людина із досить неоднозначною репутацією у Сполучених Штатах. І коли Кіслін робить гучні заяви, які поки що не підкріплюються жодною доказовою базою, то важко судити про достовірність його слів.

Олександр Солонько:

Такі заяви не беруться нізвідкіля
Звісно, що якщо такі люди щось говорять у публічному просторі, то їхні заяви не беруться нізвідкіля. Інша справа – це зрозуміти мотиви, з якими це все було сказано. Чи є якісь реальні докази усіх висловлювань Кісліна, чи їх немає – ми поки не знаємо. Чи це політична маніпуляція чи ні – теж.

Порошенко за час свого президентства немало зробив для того, аби нажити собі ворогів, але, з іншого боку, і без того навколо корупційних скандалів виникає чималий резонанс у пресі та серед суспільства.

Яким чином можна повернути ці кошти?

Юрій Олійник:

Якщо у планах сучасної української влади є повернення коштів, які Порошенко вивів у офшори, то я вважаю, що такі речі є просто неможливими без допомоги Сполучених Штатів Америки. Це прямо залежить він американського уряду, президента і їхніх судів, без них така «акція» є малоймовірною або ж взагалі неможливою. Оскільки великі гроші, які олігархи країн третього світу зберігають у банках багатих держав, давно стали інструментом впливу на ці політичні еліти, то такі питання вирішуються, перш за все, саме цими країнами. Нам необхідно заручитись підтримкою держав, у яких Порошенко має банківські рахунки та інші активи.

Олександр Мусієнко:

Всі ті, хто говорить, що ці кошти можна повернути в Україну, здебільшого говорять неправду. Якщо ці гроші вже пішли з України в доларах, осіли на рахунках і, тим більше, пов’язані із якимись іноземними громадянами, то, найімовірніше, вони можуть повернутись лише у Сполучені Штати. До нас може повернутись лише невелика частина. Я думаю, що навіть якщо доведуть, що ці кошти були виведені з України за незаконними схемами, то дуже важко буде зробити так, щоб вони повернулись у нашу казну. Американці дуже прагматичні у цьому питанні. Вони можуть запропонувати допомогу із розслідуванням, засудити когось за відмивання грошей, а гроші просто конфіскувати і дати нам якихось 500 млн як матеріальну допомогу. Тому я не бачу реальних дієвих механізмів, які могли б повернути нам ці кошти.

Олександр Солонько:

Я вважаю, що це дуже проблематична історія, тому що офшори – це болячка не тільки України, а й всього світу. Коли набула розголосу історія із Панамськими офшорами, то стало відомо, що не з однієї держави до Панами переводились кошти. Резиденти різних країн використовували цю центральноамериканську країну для відмивання грошей.

До питання повернення коштів є різні підходи. Деякі економісти говорять про те, що цю проблему сьогодні не можна вирішити у межах якоїсь однієї держави, тобто потрібна співпраця кількох країн. Інший варіант – це введення загального податку на весь капітал. Такий механізм зробить невигідним виведення грошей в офшори, оскільки податок сплачуватиметься від загального капіталу відразу. Петро Порошенко раніше багато говорив про податок на виведення грошей за кордон, але, звісно, що справа не дійшла до свого логічного завершення, оскільки самому Порошенку це було невигідно.

Як на цю ситуацію може вплинути зустріч Трампа і Зеленського?

Юрій Олійник:

Я вважаю, що ця зустріч може мати вплив на ситуацію, яка склалась навколо цієї заяви. Ми не знаємо, що саме буде декларувати і заявляти Володимир Зеленський під час зустрічі із Дональдом Трампом, оскільки ми не знаємо, до чого його готують радники. Якщо розмова піде на цю тему, то сприяння президента США дійсно може допомогти у питанні розслідування цієї ситуації і в подальших діях, які будуть адекватні до ситуації, яка складеться.

Дональд Трамп після Порошенка, із яким у нього була певна напруженість у відносинах, зараз налаштований на співпрацю із Зеленським, готовий із ним зустрічатись і сприяти у тих чи інших питаннях.

Олександр Мусієнко:

Тут треба дивитись ширше на це питання у контексті внутрішнього політичного протистояння, яке зараз активно проходить у США. Звичайно, певні питання будуть підніматись, зокрема пов’язані із 2016 роком, коли Україна, м’яко кажучи, більше симпатизувала кандидату Гіларі Клінтон і не приховувала цього. Там були замішані і задіяні певні особи з українського боку, і для Трампа буде важливим довести, що за цим можливим втручанням України у вибори президента США стояв Джо Байден, найімовірніший його опонент на виборах наступного року. В цьому контексті, я думаю, певні натяки і намагання отримати якусь інформацію чи компромат з боку команди Трампа надходити будуть. Також не треба забувати, що, з іншого боку, у США є досить компромату на українського олігарха Ігоря Коломойського, що може негативно відбитись на ставленні до Володимира Зеленського.

Ці питання, я вважаю, будуть підніматись у контексті прийдешніх виборів у США, проте я не думаю, що вони матимуть доленосний вплив на зміну відносин між Україною та Росією.

Роман Гурський, ІА «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ