Шевченківський районний суд Києва виніс перший вирок у справі про розгін протестувальників 30 листопада 2013 року. Вирок щодо ексслужбовців загону спеціального призначення «Беркут» Віктора Ейсмонта і Володимира Мохоня зачитано 14 червня.

Про це інформує Радіо Свобода.

Суд визнав обвинувачених винними в «перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, вчинене групою осіб, що супроводжувалось насильством або погрозою застосування насильства».

Вони отримали по три роки ув’язнення із забороною обіймати посади в правоохоронних органах на такий же термін.

Суд також визнав Ейсмонта та Мохоня винними у перешкоджанні мирним зібранням та службовому підробленні, але звільнив від покарання через закінчення терміну давності.

Крім того, суд задовольнив цивільний позов потерпілого Максима Федяя до Ейсмонта, Мохоня, Головного управління Національної поліції в Києві та Міністерства внутрішніх справ про відшкодування моральної шкоди у розмірі 400 тисяч гривень.

Суд дійшов висновку, що Ейсмонт і Мохонь затримали Федяя на Майдані Незалежності 30 листопада 2013 року і склали щодо нього протокол про адміністративне правопорушення із неправдивими відомостями.

Вирок прокоментувала одна з адвокатів Небесної сотні Євгенія Закревська.

«Це перший реальний вирок беркутам у справах Майдану. І перший обвинувальний вирок по подіях 30-го листопада!», – наголосила вона.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ