Українка Оксана Линів, що народилась в місті Броди на Львівщині, стала першою жінкою, яка диригувала оркестром за 145-річну історію відомого оперного фестивалю у німецькому Байройті.

 

Українка диригувала оркестром на відкритті фестивалю 25 липня. Байройтиський фестиваль відкрився  прем’єрою «Летючого голландця». Серед поціновувачів Опери, що відвідали відкриття, була також і канцлер Німеччини Ангела Меркель разом з чоловіком. 

Байройтський фестиваль – один із найвідоміших у світі музичних фестивалів, присвячений творчості німецького композитора Ріхарда Вагнера. Його заснував сам Ріхард Вагнер у 1876-у році. З 1951-го року фестиваль проводиться щорічно. 

Оксана Линів – відома українська диригентка, родом із Львівщини. Перший головний диригент Опери і філармонійного оркестру австрійського міста Ґрац, другої за величиною опери Австрії. Оксана Линів стала першою жінкою на цій посаді за всю історію тутешньої опери.  Працює з найбільшими оперними театрами та оркестрами світу. Линів також заснувала Міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt у Львові та Молодіжний симфонічний оркестр України – YsOU.

Наприкінці  2020 року в Оксані Линів отримала престижну нагороду «Oper!Awards» у категорії «Найкраща диригентка 2020 року», яка заснована оперним часописом «Oper!Das Magazin». Ця премія присуджується митцям у галузі оперного мистецтва

ІА "Вголос": НОВИНИ