Віцепрем'єр-міністр Ірина Верещук каже, що російські окупанти масово захоплюють мирних українців, але провести обмін російських військовополонених на цивільних українців забороняє міжнародне гуманітарне право.

Про це Ірина Верещук сказала в ефірі національного телемарафону.

Міністр пояснила, що Женевські конвенції забороняють проводити обмін військовополонених на цивільних. Тож росіяни навмисне чинять воєнні злочини із захоплення в заручники мирних українців.

«У нас багато цивільних людей перебувають у заручниках – це мери міст, журналісти, волонтери, священники, жінки, які працювали продавцями – просто люди, котрі ніколи не брали зброї. Вони сьогодні заручники у терористів. І у нас нема на кого їх міняти», - сказала вона.

Верещук звернулась до міжнародних правозахисних організацій допомогти Україні в тиску на Росію, аби вони звільнили захоплених в заручники журналістів, священнослужителів та звичайних українців.

«Я питаю тих людей, з якими веду переговори: »Нам треба захоплювати росіян по всьому світу і виставляти їх як обмінний фонд?! Як нам зробити так, щоб ви відпустили наших журналістів та наших священників. Як нам робити – ми ж цивілізована країна, не пірати, не терористи. Ми не можемо захоплювати цивільних людей", - додала міністр.

За її словами, наразі в полоні України перебуває близько 600 російських військовополонених. 

Нагадаємо, мешканці селища Новий Биків, що в Чернігівській області, розповіли про звірства, які скоювали російські загарбники.

ІА "Вголос": НОВИНИ