Російські загарбники проводять масову депортацію населення із тимчасово окупованих територій України, чим порушують норми ст. 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни.

Про це уповноважена Верховної Ради Людмила Денісова повідомила у Телеграмі.

“Міністерство оборони окупанта рапортує, що з Херсонської області вже вивезено 90 тисяч громадян України, Молдови та рф. Підставами для переміщення рашисти називають “звернення посольств та заявки, подані у військову комендатуру Херсона”. Тільки за минулу добу з тимчасово непідконтрольних територій України в Донецькій та Луганській областях вивезено понад 19,6 тисяч мирних жителів, з них 3 300 дітей. Про це повідомив начальник Національного центру управління обороною рф генерал-полковник Михайло Мізінцев”, - інформує Денісова.

За її словами, загалом рашистський військовий заявляє про вивезення 439 420 мирних жителів “з небезпечних районів України”, з яких 91 673 – діти, з Маріуполя “від свавілля, влаштованого націоналістами”, переміщено 98 081 особу, у тому числі за минулу добу 4 183 особи.

Денісова наголосила, що масштаби примусового переміщення співставні лише з депортацією, що проводилася Гітлером у Другу світову війну.

“Звертаюся до Міжнародного комітету Червоного Хреста вжити всіх можливих заходів для сприяння у поверненні незаконно вивезених до РФ українців та відкриття безпечних гуманітарних коридорів з регіонів ведення бойових дій. Закликаю міжнародну спільноту ще більше тиснути на державу-окупанта для звільнення всієї території України від рашистської армії”, - закликала Денісова.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у Чорнобильській зоні горять понад 10 тисяч гектарів лісу. Через неможливість ліквідації вогню існує загрозу радіаційного зараження для України, Білорусі та країн Європи.

ІА "Вголос": НОВИНИ