Російські окупанти осушують Каховське водосховище, що шкодить довкіллю, становить загрозу водопостачанню та сільському господарству південних областей.

Про це повідомила віце-прем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук у Facebook.

Екологічна війна. Окупанти осушують Каховське водосховище. Загроза екології, водопостачанню та сільському господарству Запоріжжя та Херсонщини, - написала вона.

Верещук наголосила, що окупанти свідомо та цілеспрямовано шкодять довкіллю.

Як додала віце-прем'єр, вони усвідомлюють, що не зможуть втримати захоплені території, тому хочуть залишити після себе випалену землю, непридатну для життя.

Нічого в них не вийде. Все може відбутись дуже швидко, - написала Верещук, нагадавши про швидке звільнення Херсона.

Нагадаємо, на початку лютому в Каховському водосховищі рівень води впав на 1,4 м. Можуть виникнути проблеми з водопостачанням. Також ситуація загрожує екоцидом.

За інформацією Державного агентства меліорації та рибного господарства України, у січні було зафіксовано факти масової загибелі риби через пошкодження конструкції Каховської ГЕС, спричиненого обстрілами окупантів. Внаслідок значного зниження рівня води у Каховському водосховищі сталася масова загибель риби.

Збитки, завдані рибному господарству в цьому випадку, орієнтовно становлять понад 390 млн грн.

За даними Мінприроди, станом на кінець січня 2023 року сума збитків довкіллю, завданих внаслідок війни, становила понад 47 млрд доларів.

ІА "Вголос": НОВИНИ