За інформацією місцевої влади Маріуполя, майже 40 тисяч жителів цього населеного пункту були вивезені загарбниками до так званої «днр» або до рф.

Про це поінформувала Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова у Telegram.

«Підрахунок депортованих ускладнений тим, що у людей забирають українські документи», - уточнила український омбудсман.

За її даними, рашисти розлучають батьків з дітьми. Вона зазначила, що з лікарні у місті Маріуполі загарбники вивезли 17 дітей, які перебували на лікуванні, а їхні батьки залишилися, і їх було евакуйовано до Запоріжжя.

«Частину примусово депортованих маріупольців виявлено в Естонії, куди вони в’їхали з території рф. Окрім жителів Маріуполя, таким же чином до Естонії через територію росії дісталися люди з Херсонщини, Харківщини, Луганщини», - уточнила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Вона поінформувала, що частина таких осіб, за їхніми словами, самі ухвалили рішення їхати через росію, бо не могли виїхати у бік західної України. Своєю чергою, за її словами, були й такі люди, яких примусово направили до росії, а після того дозволили їхати на власний розсуд.

На її переконання, країна-загарбник рф грубо порушує норми статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території.

«Звертаюся до Міжнародного комітету Червоного Хреста вжити всіх можливих заходів для сприяння у поверненні незаконно вивезених до рф українців та відкриття безпечних гуманітарних коридорів з регіонів ведення бойових дій», - поінформувала Денісова.

Уповноважений ВРУ з прав людини також закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну та експертної місії, створеної державами - учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти порушень рф прав людини в Україні.

Нагадаємо, на Сумщині російські нелюди катували та вбили рекордсмена України Сергія Проневича.

ІА "Вголос": НОВИНИ