У гучній історії боротьби за активи агрохолдингу «Ристон Холдінгс» з'явилися нові подробиці.

Рейдерська атака на активи аргохолдингу викликала стійкий інтерес ЗМІ - менш ніж за півроку з'явився цілий масив публікацій, відвертих інтерв'ю, опубліковані документи і відео, прес-релізи правоохоронних органів, присвячені цій історії.

Екс-голова Дніпропетровської облдержадміністрації часів Віктора Януковича - Олександр Вілкул - дійсно пов'язаний з Максимом Романенко, який називає себе законним власником найбільшого борошномельного підприємства регіону «Дніпромлин».

Хоча причетність першого до «справи Дніпромлина» один з його колишніх бенефіціарів Костянтин Паршин заперечує.

Якими є справжні мотиви підприємця Паршина говорити про непричетність Олександра Вілкула до цього заводу - достеменно не відомо.

Тим часом, Нацполіція розслідує кримінальну справу за фактом продажу за підробленими документами корпоративних прав низки дніпровських підприємств на суму 160 мільйонів гривень.

Детально вивчаючи дані відкритих реєстрів легко підтверджується заперечуваний зв'язок Максима Романенка з Олександром Вілкулом. Він побудований через підконтрольні структури, а також їх директорів, що видно на цій схемі. Розглянемо її детальніше.

Отже, 2 лютого 2021 року Максим Романенко став єдиним бенефіціаром ТОВ «ДМК «Дніпромлин» (код ЄДРПОУ 43846603). Згідно з даними держреєстру директором цього підприємства є Дмитро Москалець.

Крім того, Москалець є керівником ще двох підприємств: ТОВ «ПАРЛЕП» (код ЄДРПОУ 34408282) та ТОВ «ПРИМА-СТОК» (код ЄДРПОУ 34408298). Обидва вони зареєстровані за адресою: Дніпро, вул. Княгині Ольги, д. 10/14.

Ця адреса особливо важлива, оскільки є адресою юридичної регістрації ТОВ «Дніпромлин» (ЄДРПОУ 37987680), за майно якого борються власник «Ристон Холдінгс», Вілкул і Романенко.

Так ось, власником ТОВ «ПАРЛЕП» і ТОВ «ПРИМА-СТОК» є юрист Євген Моршінін. Ще одним активом, записаним на Моршініна, є ТОВ «ДОКО» (код ЄДРПОУ 34775417).

Ним він володіє в рівних частках з Дмитром Ковальовим.

А ось вже Дмитро Ковальов вів спільний бізнес безпосередньо з Олександром Вілкулом.

Принаймні - до Міжнародного жіночого дня 8 березня 2021 року.

Як випливає з даних реєстру, Дмитро Ковальов і Олександр Вілкул ще до недавно володіли ТОВ «Козацька ферма» (ЄДРПОУ 43595084), яке зареєстровано, не де не будь, а за адресою: Дніпро, вул. Княгині Ольги, д. 10/14.

У тому, же приміщенні, що і багатостраждальне ТОВ «Дніпромлин».

Втім, до 8 березня ТОВ «Козацька ферма», після виведення Олександра Вілкула з його кінцевих бенефіціарів, отримало красномовний статус «Припинено», залишивши після себе борг перед місцевим бюджетом у розмірі 39 757 гривень.

Про справжні причини закриття «Козацька ферма» в реєстрах не вказується, окрім як «ліквідація за власним бажанням». Можливо найближчим часом про них розкажуть ті, хто має доступ до цієї інформації. А може вже і безпосередньо правоохоронці, які розслідують справу борошномельного підприємства «Дніпромлин».

Нещодавно правоохоронці заявили, що вже найближчим часом можуть повідомити про підозру організаторам цієї кримінальної схеми, якими, за даними слідства, можуть бути особи з числа колишніх високопоставлених чиновників. Безпосередній виконавець, 34 річний житель Дніпропетровської області таку підозру вже отримав. Слідство звернулося до суду з клопотанням про обрання йому запобіжного заходу у вигляді арешту.

У своєму інтерв'ю власник «Ристон Холдингс» розкрив ім'я виконавця.

Ним є Євген Моршинін. Крім того, бізнесмен вкотре звинуватив Олександра Вілкула та Максима Романенка в тому, що вони організували шахрайську схему оформлення угоди купівлі-продажу аграрних підприємств «Ристон Холдінгс», а також подальшого їх рейдерського захоплення.

Крім того, згідно з даними державних реєстрів в ТОВ «ДМК «Дніпромлин» за останній місяць змінилися як засновники, так і кінцевий бенефіціар компанії. Ним з 2 лютого є Максим Романенко, який замінив вже згаданого нами юриста Євгена Моршиніна.

ІА "Вголос": НОВИНИ