Урочистий старт

Ось і настав цей довгоочікуваний момент, коли розпочалася головна спортивна подія цього літа – Олімпійські ігри 2020. Більше 12 тисяч спортсменів з усього світу повинні були змагатися ще минулого літа, однак, у зв’язку з світовою пандемією коронавірусу, XXXII Олімпіаду перенесли на рік.

Сьогодні, 23-го липня, за порожніх трибун новенького Національного стадіону Токіо, відбулася урочиста частина відкриття Олімпійських ігор. Представники країн-учасниць винесли свої державні прапори, наші земляки винятком не стали.

Цього разу під час параду спортсменів українськими прапороносцями стали чемпіон світу з фехтування Богдан Нікішин та олімпійська чемпіонка з кульової стрільби Олена Костевич. Варто відзначити, що вперше в історії Олімпіади країну представляють відразу двоє прапороносців – чоловік і жінка. Таке нововведення пов’язане з позицією Міжнародного Олімпійського комітету з відстоювання принципів гендерної рівності.

Загалом Україну на Олімпіаді представлятимуть 157 спортсменів, які в період з 23-го липня до 8-го серпня будуть боротися за медалі в 29 різноманітних видах спорту. Я вірю, що наші співвітчизники зуміють приємно здивувати увесь світ та назавжди вписати своє ім’я в історію Олімпійських ігор.

Львів’яни вже розпочали

Звісно, усі ми, хоч і на відстані, палко будемо підтримувати всіх українських спортсменів. Проте, особливо наша увага буде прикута до представників Львова, яких у числі 157 українців виявилося 8. Оксана Лівач, Алла Черкасова та Тетяна Кіт (вільна боротьба), Олена Старікова (велосипедний спорт, трек), Христина Погранична (художня гімнастика), Станіслав Горуна (карате), Вероніка Марченко (стрільба з лука) та Павло Коростильов (стрільба кульова) – всіх цих спортсменів та спортсменок чекають з медалями в місті Лева.

Лучниця Вероніка Марченко вже випробувала свої сили на японській землі в перший день. Спортсменка першою серед львів’ян стартувала на Олімпійських іграх Токіо, і відразу з гідного виступу – найкращий результат з усіх українок. Наша землячка зуміла посісти 35-е місце серед 64-х суперниць, набравши 635 очок. Після такого результату Вероніку очікує не менш складне випробування – вже 27-го липня вона протистоятиме Чін-Їнг Лей, яка представляє Тайвань. Віримо, що Марченко збереже позитивний настрій до наступного змагання і жодна наступна суперниця не стане їй на заваді.

У той же час в змішаній командній першості з лука, фортуна, на превеликий жаль, не усміхнулася українським спортсменам. Нашу країну представляла та ж Вероніка Марченко та лучник Олексій Гунбін. Як наслідок, українці фінішували в розіграші 18-и, тож припинили виступи у відповідній дисципліні.

Підтримка від земляків

У Львові нашими зусиллями спільно із Управління спорту Львова вдалося втілити ідею з відкриттям фан-зони – LVIV OLYMPIC SPACE, яка, до речі, чи не єдина в усій країні. Такий проєкт є дуже особливим не лише для вболівальників, які в чудовій компанії зможуть підтримати своїх співвітчизників та відчути дух Олімпійських ігор, але й для самих учасників змагання.

Незважаючи на те, що цьогорічна Олімпіада буде відбуватися без вболівальників на трибунах, українські спортсмени без палкої підтримки не залишаться. Нам, як організаторам цього дійства, вдалося вийти на зв’язок з представниками міста Лева у таборі олімпійської збірної та показати велику кількість людей, які за них вболівають.

Судячи з реакції Станіслава Горуни, Оксани Лівач та Христини Пограничної, всі вони були приємно вражені такою підтримкою земляків. Залишається сподіватися, що українські спортсмени отримати певний заряд позитиву і, змагаючись на теренах Японії, зможуть віддячити прихильникам своїми звитягами.

Юрій ТУРЯНСЬКИЙ,

Голова Відділення НОК України у Львівській області

ІА "Вголос": НОВИНИ