Нинішній ігровий день Олімпійських ігор у Токіо поповнив медальну скарбницю України ще на 4 нагороди – золото, срібло та дві бронзи. Безумовно, поки що цей день можна вважати найбільш вдалим на головній спортивній події літа, але, сподіваємося, на цьому українці не зупиняться.

Перше золото

Є перше золото на Олімпіаді у Токіо! Український борець греко-римського стилю Жан Беленюк став олімпійським чемпіоном, здолавши свого одвічного супротивника Віктора Лорінца з Угорщини.

На початку сутички українець вже звично діяв другим номером, свідомо віддавши супернику ініціативу. Втім, угорець почував себе господарем недовго, адже згодом Жан набрав оберти і здобув дуже впевнену перемогу з рахунком 5:1.

Таким чином у 30-річному віці Беленюк вперше здобув золоту медаль Олімпійських ігор. Я впевнений, що на Жана чекає ще не одна велика звитяга, і ми неодноразово станемо свідками його традиційного переможного гопака. Жане, ти – найкращий!

Гідний виступ Насібова

Маємо ще одне знакове досягнення у боротьбі. Наш Парвіз Насібов став срібним призером Олімпійських ігор у вазі до 67 кілограм, зазнавши поразки у фінальній сутичці. На жаль, цього разу фортуна усміхнулася іранцеві Реза Гераї, який здобув перемогу з рахунком 9:1.

Незважаючи на поразку в фіналі, український спортсмен здійснив справжній подвиг. Парвіз показав дуже гідний виступ і зумів вибороти для України друге срібло, а це також чудовий результат. Попри це, я вірю, що це лише початок, і в майбутньому 22-річний Насібов стане ще сильнішим та неодмінно побуває на п’єдесталі в якості володаря золотої медалі.

Наші бронзові призерки

Сьогодні у боротьбі не обійшлося й без бронзи. Українська спортсменка Ірина Коляденко продемонструвала неймовірний характер у бронзовому фіналі, дуже впевнено вигравши свою сутичку.

Суперницею нашої співвітчизниці стала титулована латвійка Анастасія Григор’єва, яка є дворазовою бронзовою призеркою чемпіонатів світу. Однак, цього разу молодість здолала досвід і, перемігши з рахунком 3:1, Коляденко здобула дня України чергову нагороду.

Не менш гідно нашу країну представили спортсменки Марта Федіна та Анастасія Савчук, саме вони боролися за медалі у фіналі змагання з артистичного плавання. У підсумку, українки змогли обійти японських суперниць і посіли третю сходинку –  перша медаль для України у історії з цього виду спорту.

Я неодноразово казав, що молоді спортсмени та спортсменки – надія українського спорту. Коляденко, Федіна та Савчук вкотре підтвердили слушність цих слів і показали, що українки – найсильніші.

Успіх Старікової

Наша львів’янка, чемпіонка Європи у змаганнях з кейріну Олена Старікова вкотре приємно здивувала спортивну громадськість. Українська спортсменка чудово розпочала боротьбу на Олімпійських іграх у цій дисципліні, успішно кваліфікувавшись до чвертьфіналу.

Олена взяла участь у заїзді №4 і змогла показати чудовий результат. Старікова від самого початку заїзду захопила лідерство і зрештою нікому його не віддала. У підсумку, українка фінішувала першою, тож вже завтра, 5-го серпня, продовжить свій шлях у чвертьфіналі.

Я вірю, що наша спортсменка вчергове доведе усьому світу свій високий рівень і зможе досягти успіху в столиці Японії. Олено, чекаємо тебе у Львові з перемогою!

Дебют львів’янки Кіт

Львівська борчиня Тетяна Кіт завершила виступи на Олімпіаді в Токіо у ваговій категорії до 57 кілограм. На жаль, наша співвітчизниця припинила боротьбу за нагороди на стадії чвертьфіналу, поступившись олімпійській чемпіонці 2016-го року, американці Хелен Маруліс – 0:8.

При цьому,ву Кіт залишався шанс поборотися за бронзові медалі, але для цього потрібно було, аби кривдниця нашої спортсменки пробилася до фіналу. Проте спортсменка зі США не зуміла здолати представницю Японії Рісако Кавай (програла 1:2), позбавивши українку нагоду боротися за медаль.

Хай там як, Тетяні не варто засмучуватися. Враховуючи, що цьогорічна Олімпіада стала для неї першою у кар’єрі, вона показала доволі непоганий дебют. Набравшись досвіду, вона зробить правильні висновки і повернеться значно сильнішою.

Юрій ТУРЯНСЬКИЙ,

Голова Відділення НОК України у Львівській області

ІА "Вголос": НОВИНИ