Українські спортсмени продовжують приємно дивувати. Нинішній змагальний день Олімпійських ігор у Токіо приніс нашій країні ще дві медалі, а також путівку до фіналу ще деяким нашим землякам. Проте на цьому зупинятися ніхто не планує. Боротьба триває!

Ще одна бронза

Від самого ранку вся Україна заряджена неабияким позитивом. На початку ігрового дня українська спортсменка Людмила Лузан здобула ще одну медаль для України, вигравши олімпійську бронзу в каное-одиначці на дистанції 200 метрів.

Фінальний заїзд видався для українки вкрай складним і виснажливим. До самого кінця не було зрозуміло, чи зможе наша співвітчизниця потрапити до трійки призерів, але під завісу змагання вона все ж зуміла це зробити. Практично перед самим фінішем Людмила випередила представницю Польщі Дороту Боровську, яка є чинною чемпіонкою Європи, і посіла третю сходинку.

Відзначу, що на цьогорічній Олімпіаді у Токіо вперше в історії проводилося змагання серед жінок у цьому виді спорту. Відтак, Лузан назавжди увійшла в історію Олімпійських ігор, опинившись на п’єдесталі у дебютному розіграші нагород з каное. Людмило, так тримати!

Срібло для Терлюги

Впевнено пройшовши декількох суперниць, одеситка Анжеліка Терлюга була дуже близькою до золотої медалі з карате у ваговій категорії до 55 кілограм. Для цього нашій співвітчизниці потрібно було лише здолати небезпечну болгарську каратистку, бронзову призерку чемпіонатів світу та Європи Івет Горанову.

На жаль, у фіналі фортуна не посміхнулася українці. Впродовж значної частини сутички ініціативою володіла суперниця нашої Анжеліки, і така активність представниці Болгарії дала свій результат. У підсумку, 5:1 – Горанова здобула золото, а Терлюга, показавши себе не менш гідно, стала срібною призеркою. Анжеліко, ти – велика молодчина! Ми тобою пишаємося!

Боротьба за золото

Надія українського боксу Олександр Хижняк продовжує крокувати турніром далі. Сьогодні наш земляк взяв участь у півфінальному поєдинку, у якому йому протистояв непростий філіппінець Емір Марсьяль.

Незважаючи на те, що після двох раундів перевага була на боці супротивника, наш Олександр зумів зібратися з силами і в третьому раунді вкотре показав свій високий рівень. Як наслідок, у цьому непростому двобої роздільним рішенням суддів перемогу здобув саме українець – 3:2.

Вже у суботу, 7-го серпня, Хижняк матиме можливість здобути для України друге золото. Для цього йому потрібно здолати не менш складного бразильця Геберта Соузу. Я вірю, що Олександр зуміє перемогти свого суперника і стане олімпійським чемпіоном, адже він – дуже сильний та морально незламний боксер.

Тріо фіналісток

Відразу троє наших українок змогли пробитися до фінального змагання зі стрибків у висоту. Мова йде про Ярославу Магучіх, Ірину Геращенко та Юлію Левченко – всі вони виправдали сподівання українських шанувальників.

Дівчата виконали норматив у 195 сантиметрів, який був потрібний для виходу у фінал, хоча зробити це було не так вже й просто. Якщо Магучіх взяла висоту з першої спроби, то обидві її співвітчизниці зробили це лише з третього разу. На щастя, тепер на українок очікує вирішальне змагання та боротьба за нагороди.

Фінал відбудеться вже найближчої суботи, приблизно опівдні. Я впевнений, що представниці України покажуть гідний результат і зможуть поповнити скарбницю нагород ще декількома медалями.

За крок до медалі

Ще одна львів’янка показала чудовий виступ на спортивних майданчиках Токіо. Наша землячка Олена Старікова взяла участь у фіналі змагань з кейріну, фінішувавши четвертою. Незважаючи на те, що українка не змогла потрапити до трійки призерів, вони показала себе дуже гідно.

Відзначу, що протягом заїзду Олена йшла серед лідерів, але згодом втратила свою перевагу. Відтак, незадовго до фінішу львів’янці перекрили вихід з внутрішньої доріжки, після чого вона витиснула з цієї ситуації максимум – четверте місце.

Хай там як, але олімпійський шлях для Старікової лише продовжується. Вже завтра українська спортсменка буде змагатися у індивідуальному спринті, тож ми і надалі будемо тримати за неї кулаки.

Юрій ТУРЯНСЬКИЙ,

Голова Відділення НОК України у Львівській області

ІА "Вголос": НОВИНИ