Заключний ігровий день Олімпійських ігор у Токіо приніс Україні ще одне срібло. Загалом, українські спортсмени показали себе якнайкраще, всі боролися до кінця і залишили на змагальних майданчиках всі сили.

Старікова – срібна призерка

Усе ж Олімпійські ігри у Токіо закінчилися для нас на позитивній ноті, адже львів’янка Олена Старікова зуміла створити справжню сенсацію та здобула для України срібло у змаганні зі спринту серед жінок.

Нинішній змагальний день розпочався з упевненої звитяги українки у півфінальних баталіях. В рамках двох заїздів Олена перемогла спортсменку з Гонконгу Лей Вайсі, завдяки чому здобула путівку до фіналу. А вже у вирішальному змаганні казка нашої «львівської ракети», на жаль, підійшла до завершення.

У фіналі Старікова поступилася канадці Келсі Мітчелл, хоча дала суперниці бій і боролася до кінця. Відтак, українська спортсменка закінчила змагання на другому місці, ставши срібною призеркою Олімпійських ігор. Олено, ти – велика молодчина, вся Україна тобою пишається!

Підсумки для України

Українська збірна завершила Олімпійські ігри із 19-ма медалями у активі. Наші співвітчизники здобули 12 бронзових медалей, 6 разів взяли срібло і лише одного разу представнику України підкорилося золото.

Бронзові нагороди завоювали Дарія Білодід в дзюдо, Ігор Рейзлін в шпазі, Олег Омельчук і Олена Костевич у стрільбі, Михайло Романчук в плаванні (800 метрів), Еліна Світоліна в тенісі, Алла Черкасова в боротьбі, Ірина Коляденко в боротьбі, Марта Фєдіна та Анастасія Савчук в артистичному плаванні, Людмила Лузан у веслуванні, Станіслав Горуна в карате, Ярослава Магучіх в стрибках у висоту, а також команда в артистичному плаванні.

Срібними призерами стали Михайло Романчук в плаванні (1 500 метрів), Парвіз Насібов в греко-римській боротьбі, Анжеліка Терлюга в карате, Людмила Лузан і Анастасія Четверікова у веслуванні (каное-двійка), Олександр Хижняк в боксі, Олена Старікова в велотреку.

А ось володар золотої медалі  у нас один – Жан Беленюк у греко-римській боротьбі.

Цьогорічну Олімпіаду можна вважати для України цілком успішною. До прикладу, наші спортсмени змогли перевершити результат попередніх Олімпійських ігор і Ріо-де-Жанейро, коли здобули лише 11 нагород (2 золоті медалі, 5 срібних і 4 бронзових).

Я впевнений, що українські спортсмени продовжать тішити своїми виступами і наступного разу покажуть себе ще краще. Більшість цьогорічних представників України – молоді та перспективі спортсмени, які набралися потрібного досвіду і зробили для себе правильні висновки. У молоді – майбутнє українського спорту, і я бачу це майбутнє винятково яскравим.

Гідний виступ львів’ян

Звісно, ми підтримуємо всіх українців, але я хочу окремо відзначити виступ наших львів’ян. У столиці Японії нашу область представляли 8 спортсменів: Вероніка Марченко (стрільба з лука), Павло Коростильов (кульова стрільба), Алла Черкасова, Тетяна Кіт, Оксана Лівач (усі вільна боротьба), Христина Погранична (художня гімнастика), Станіслав Горуна (карате), Олена Старікова (велоспорт). Всі вони, незважаючи на результат, всі показали дуже гідний виступ.

При цьому троє львів’ян стали  призерами Олімпійських ігор. Наші Алла Черкасова та Станіслав Горуна здобули бронзу, а вже під завісу головної спортивної події чотириріччя Олена Старікова стала володаркою срібла. Чудовий результат!

Я безмежно щасливий, що в місті Лева є така велика кількість сильних спортсменів, які потрапляють до когорти найсильніших у світі. Вірю, що на наступній Олімпіаді ще більше уродженців нашого міста зможе опинитися на п’єдесталі, а найближчими роками ми будемо все для цього робити.

Юрій ТУРЯНСЬКИЙ,

Голова Відділення НОК України у Львівській області

ІА "Вголос": НОВИНИ