Сьогоднішній ігровий день Олімпійських ігор у Токіо вчергове видався достатньо складним для українських спортсменів. На жаль, наші співвітчизники не змогли здобути медалей, хоча доклали для цього максимум зусиль. Незважаючи ні на що, ми завжди підтримуємо всіх представників України і віримо у їхні майбутні звитяги.

За крок до успіху

Український спортсмен Яків Хаммо гідно виступив у олімпійському змаганні з дзюдо у ваговій категорії більше 100 кілограм. Програвши у чвертьфінальному поєдинку супернику з Японії Харасаві Хісайоші, наш земляк не пав духом і продовжив свій похід за бронзою.

Надалі українець отримав другий шанс у втішній сутичці, де без особливих проблем впорався із узбекистанським дзюдоїстом Бехмуродом Олтібоєвим. Проте, у бронзовому фіналі на Хаммо чекало куди складніше випробування, адже йому протистояв перший номер світового рейтингу, представник команди ОКР Тамерлан Башаєв. На жаль, Яків не подужав титулованого суперника, поступившись іппоном буквально за крок до медалі.

Хай там як, наш співвітчизник продемонстрував справжній український характер. Хаммо нічим не поступався іменитим опонентам, боровся з ними на одному рівні, а інколи взагалі домінував.  Я вірю, що цьогорічний досвід на Олімпійських іграх у Токіо зможе морально загартувати нашого спортсмена і з усіх подальших міжнародних змагань від неодмінно буде повертатися з медаллю.

Прикрі поразки

Збірна України з фехтування, у складі якої були цьогорічний призер Олімпіади Ігор Рейзлін, Богдан Нікішин, Роман Свічкар і Анатолій Герей, не змогла досягти успіху в командних змаганнях. Наші співвітчизники посіли шосте місце, поступившись у боротьбі за п’яту сходинку суперникам з Франції.

У заключному матчі українці програли французам з рахунком  39:45. Перед цим вони достатньо впевнено переграли команду Італії, але не подужали традиційних опонентів з Китаю. Як наслідок, збірна України опинилася поза п’ятіркою найсильніших команд.

Не менш прикрою виявилася поразка нашої легендарної спортсменки Олени Костевич. На жаль, українка не зуміла подолати кваліфікацію у стрільбі з пістолета з 25 метрів, припинивши виступи в другому раунді. У підсумку, Олена посіла 23-е місце зі 46-и учасниць (набрала 579 балів), у той час як до фіналу пройшли 8 найкращих спортсменок.

Я вважаю, що ані нашій стрільчині, ані збірній фехтувальників, зовсім не варто пригнічуватися. За свою довгу спортивну кар’єру вони пережили безліч злетів та падінь, які в майбутньому робили їх значно сильнішими. Я впевнений, що так буде й цього разу, і вже згодом всі вони потішать українських вболівальників не одною яскравою звитягою.

Двоє наших – фіналі

Наші спортсмени Михайло Романчук та Сергій Фролов вдало пройшли кваліфікацію та пробилися до фіналу змагання з плавання на 1500 метрів вільним стилем.

Враховуючи те, що ця дистанція є його коронною для українця, Романчук традиційно вважався претендентом на найвищі місця,. Уродженець Рівного виправдав очікування і вийшов у фінал з першого місця з результатом 14.45,99 секунд, показавши найкращий результат з усіх учасників.

Щодо Фролова, то він теж продемонстрував чудовий виступ. Сергій подолав дистанцію за 14.51,83 секунд, що дозволило йому фінішувати третім. Відтак, у загальному заліку український спортсмен посів шосту сходинку, яка надала йому путівку до фіналу.

Вирішальне змагання з плавання на 1500 метрів вільним стилем відбудеться вже у неділю, 1-го серпня. Вся країна тримає кулаки за обох наших плавців і очікує поповнення медалей в олімпійській скарбниці. Я вірю, що хлопці зможуть показати гідний виступ і Романчук зуміє не лише повторити свій кваліфікаційний результат, а навіть його перевершити, здобувши омріяне золото. Україно, вперед!

Юрій ТУРЯНСЬКИЙ,

Голова Відділення НОК України у Львівській області

ІА "Вголос": НОВИНИ