Результати роботи представлені в журналі «Biosensors and Bioelectronics», передає «Еспресо.ТV».

У новій роботі вчені представили спектрометр, здатний одночасно обробляти вісім проб біологічного матеріалу. Пристрій являє собою насадку на смартфон і працює по імунологічному методу, який заснований на специфічній реакції антиген-антитіло.

Зокрема, спектрометр аналізує зразки крові на наявність інтерлейкіну-6 (IL-6), які можуть діяти як протизапальний цитокін, і стимулює імунну відповідь.

Результати тесту показали, що точність такої діагностики досягає 99%. Вона може застосовуватися для оперативного аналізу біоматеріалу на предмет маркерів раку печінки, молочної залози, простати, легенів.

За словами дослідників, спектрометр вже застосовується на практиці, але поки сумісний тільки з «iPhone 5». Наступним кроком стане адаптація технології до будь-якого смартфону.

Автори вже подали заявку на патент.

«Спектрометр буде особливо корисний в клініках і лікарнях з великою кількістю зразків, але не настільки, що не мають лабораторій. Також розробка буде актуальна для лікарів, які практикують за кордоном або у віддалених районах», - повідомив співавтор роботи Лей Лі.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ