У вівторок, 24 вересня, у мережі з’явився офіційний трейлер історичної кінострічки «Ціна правди», що розповідає про журналіста Ґарета Джонса, який першим розкрив світові правду про злочини сталінського режиму та Голодомор в Україні.

Картина розгортається у 1933 році. Вельський репортер Ґарет Джонс шукає свою наступну велику історію. Останні новини приводять його до Москви, де він знайомиться з журналісткою Адою Брукс. Ада відкриває йому очі на «радянську утопію», яка не має нічого спільного з реальністю. І Ґарет, попри смертельні погрози, розпочинає своє розслідування. Переховуючись від спецслужб СРСР, крок за кроком він розкриває правду про трагедію українського народу: Голодомор, жорстку цензуру, змову та масові репресії. Саме його викриття згодом стануть підґрунтям для роману «Колгосп тварин» Джорджа Орвелла.

Режисер фільму – номінантка на премію «Оскар» Аґнєшка Холланд.

Головні ролі виконали актори Джеймс Нортон, Ванесса Кірбі, Пітер Сарсгаард і Джозеф Моул.

Зазначається, що хронометраж кінострічки – 2,5 години.

Консультантом кінопроєкту виступив американський історик і письменник, професор Єльського університету Тімоті Снайдер, який у своїй монографії «Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним» обґрунтував тезу про те, що радянський і нацистський режими знищили близько 14 млн жителів на території України, Польщі, Білорусі, Прибалтики і в західних областях Росії.

Відомо, що зйомки фільму проходили в Україні, Польщі та Шотландії. В Україні фільм знімали в Харкові. Задля зйомок найбільшу площу міста було тимчасово закрито для жителів і гостей міста

Світова прем’єра стрічки під назвою «Mr. Jones» відбулася на 69-му Берлінському кінофестивалі. Також нещодавно кінокартина «Ціна правди» польсько-українсько-британського виробництва отримала головну нагороду 44-го польського фестивалю художніх фільмів «Золоті Леви».

Дата виходу фільму «Ціна правди» в Україні – 28 листопада 2019 року.

Раніше повідомлялося, що мінісеріал «Чорнобиль» переміг у 10 номінаціях на кінопремії «Еммі».

ІА "Вголос": НОВИНИ