Відповідний текст розміщений на сайті Buzzfeed.

Згідно з витоком інформації з документів Тіллерсона, політика США базуватиметься на 3-х принципах:

По-перше, Сполучені Штати відповідатимуть на будь-які агресивні дії Росії проти їх країни. Мова йде про, наприклад, тиск на американських дипломатів у Москві або передачі зброї бойовикам Талібану.

Другим важливим моментом є залучення США у такі стратегічні питання як проблема Північної Кореї (аби зменшити співпрацю Москви з КНДР), Китай і Сирія. Зокрема, щодо Сирії наголошується, що США будуть прагнути координуватися з РФ у Сирії проти бойовиків «Ісламської держави», однак не пояснюється, як саме цього буде досягнуто.

Крім того у «плані» Тіллерсона підкреслюється важливість «стратегічної стабільності» з Росією, що є узагальнюючим терміном, і охоплює поняття довгострокових взаємних геополітичних цілей.

За словами екс-посла США в Україні Стівена Пайфера, труднощі цього документу полягають у тому, що Трамп може не дотримуватися цього «плану» і проводити більш амбітну політику щодо Росії.

«Ми говоримо про документ Тіллерсона. Те, що ми дізналися протягом останніх чотирьох місяців, це те, що президент може кинути його в будь-який момент», — сказав Пайфер.

Джерело Buzzfeed також повідомляє, що у документі Тіллерсона нічого не сказано про Східну Європу.

Відповідаючи на питання про бездіяльність США джерело зауважило, що «підтримка США в Східній Європі залишатиметься, навіть якщо цього не вказано в документі».

Як відомо, підчас візиту в США у квітні президент України і держсекретар Тіллерсон обговорили подробиці візиту глави Держдепу до Москви, питання реформ в Україні, інцидент зі смертю спостерігача ОБСЄ та необхідність виконання «Мінська».

ІА "Вголос": НОВИНИ