Погано скошена - під корінь - трава на газонах у місті призводить до локальних екологічних наслідків. Так вважає фахівець з охорони навколишнього середовища Мар’ян Головатий.

Під час планового покосу міських газонів трав’яний покрив зрізається до самого кореня, що дуже ослаблює рослини та їхню кореневу систему. Це, своєю чергою, провокує вигорання і всихання газонів. Внаслідок цього втрачається їхнє функціональне призначення та знижується естетична привабливість. Під час посушливого періоду посилюється рознесення пилу, а сильні зливи призводять до змиву ґрунту. Окрім того, під час проведення робіт з косіння використовуються мотокоси, які при роботі перевищують норми шумового навантаження для житлової забудови, що провокує додаткові скарги мешканців.

Документ з таким змістом з’явився на сайті електронних петицій Львівської міської ради та вже набрав 163 голоси з необхідних 500.

Як пояснив «Вголосу» автор петиції, кандидат географічних наук, фахівець з охорони навколишнього середовища Мар’ян Головатий, на початку літа він звернув увагу на те, як у Львові проводили покоси.

«Місцями до трави ставилися дуже по-варварськи.  На «гарячу лінію» міста надходило багато скарг на ці роботи. Та й наочно було видно, що трава скошена аж до ґрунту», - розповів він.

За словами фахівця, такі покоси призводять до того, що у спекотну погоду, коли нема дощів, трава вигорає і газон не виконує своїх функцій: він втрачає вигляд і пил, який би утримувала трава, починає підійматися та розноситься по вулиці. Маємо подвійну шкоду.

Також він зауважив, що висока трава на газоні зменшує температуру ґрунту у спеку. Так, якщо в ці дні температура асфальту сягатиме сорока градусів тепла, то ґрунт під трав’яним покривом  нагріється не більш ніж до 30 градусів.

«У «Правилах утримання зелених насаджень у населених пунктах» (Наказ Мінбуд України №105 від 10.04.2006р.), вказано, що висота скошування має становити не менше 5 см, а залишки скошених рослин мають бути вчасно зібрані. Але це умови для ідеальних газонів, засіяних та доглянутих. На жаль, у нас у місті таких газонів не багато є», - каже Мар’ян Головатий.

Також він не рекомендує комунальним службам використовують мотокоси, в яких неможливо регулювати висоту покосу. Кращими, на його думку, будуть спеціальні газонокосарки, які пристосовані для цієї роботи.

Фахівець з охорони навколишнього середовища зауважив, що не варто косити траву на так званих стихійних газонах, де ростуть звичайні лугові трави. До слова, за кордоном певні ділянки не косять, аби порівняти температурний режим.

Також автор петиції пропонує передбачити певні штрафи для недобросовісних косарів. Проте, на його думку, такі речі варто передбачити у договорі між замовником послуг та виконавцем робіт.

 

 



ІА "Вголос": НОВИНИ