До унітазу люди викидають зіпсовані овочі та фрукти, ганчірки, памперси та пакети. У вуличну каналізацію через недбалість часом потрапляють будівельні відходи, шини та навіть матраци. Через нещодавні зливи до столичної каналізації потрапило декілька десятків тонн сміття, йдеться у сюжеті «Сніданку з 1+1».

«Київводоканал» звернувся до мешканців столиці з проханням використовувати унітаз за призначенням. Адже, за спостереженнями фахівців, до каналізації скидають все.

«Колоди дуже великі, шини з машин, велосипеди... Пливе, що хочеш», - розповідає Світлана. Вона працює оператором решіток Бортницької станції аерації.

За її словами, щодня робітники станції вигрібають 10-12 тонн відходів. У стоках можна знайти все, що завгодно.

Після нещодавніх злив працівникам доводилось руками витягати сміття. У перод дощів на станції вигрібають 30 тонн відходів.

Там, де грабельне відділення 50 років техноголом працює Анатолій Олійник. Він розповідає, що спеціальні решітки збирають сміття, потім його висушують, збирають та доправляють на сміттєспалювальний завод.

«Обладнання тут якісне, закордонне, але постійно ламається. Коли потрапляє сюди вишнева чи сливова кісточка, то все виходить з ладу. Також біда, коли потрапляє якийсь залізний елемент, тоді ми страждаємо, як працівники», - розповідає технолог.

З тим, що така решітка служить недовго згоден і директор станції.

«Термін служби решітки, замість трьох років - півтора, може рік. І знову потрібно ремонтувати. На ремонт такої решітки потрібно десть 300-350 до 400 тисяч гривень», - повідомляє Володимир Бражник, директор Бортницької станції аерації.

ІА "Вголос": НОВИНИ