У четвер, 9 вересня, в Гарварді провели цьогорічну церемонію нагородження жартівливою Шнобелівською премією.

Вчених нагороджували в онлайн-режимі через пандемію коронавірусної хвороби. Про це пише «Укрінформ».

Переможці отримали «грошову винагороду» - банкноту номіналом 10 трильйонів зімбабвійських доларів. Варто зазначити, що вона вже давно вийшла з обігу. Також їм вручили паперову шестірню, яку тріумфатори мають зібрати самостійно з роздруківки.

Шнобелівська (антинобелівська) премія – це пародія на міжнародну Нобелівську премію. Її вручають за досягнення та дослідження. Які змушують спочатку сміятися, а потім – задуматися.

Лауреатами з хімії стали вчені, які провели в кінотеатрах аналіз повітря. Таким чином вони хотіли дізнатися, як показане в фільмах насильство, вживання наркотиків, ненормативної лексики впливає на запах, який залишається після глядачів.

У сфері біології нагороду вручили вченій, яка проаналізувала, як під час спілкування кішок з людьми змінюється їх муркотіння та нявкання.

У галузі економіки тріумфували дослідники, які шукали зв’язок між ступенем ожиріння політиків та корупцією.

Премію миру отримали вчені, які вирішили перевірити гіпотезу про те, що люди носять бороди, щоб пом’якшити ефективність від ударів по обличчю.

В ентомології не було рівних науковцям, які досліджували методи боротьби з тарганами на підводних човнах. А премію з екології віддали вченим, які використали генетичний аналіз для виявлення бактерій, що живуть у викинутій жувальній гумці, яка прилипла до тротуару.

Як писав «Вголос», годинники з оптичною решіткою можуть допомогти вченим виявляти гравітаційні хвилі, шукати темну матерію і багато іншого. Вони у тисячу разів точніші, ніж атомні.

ІА "Вголос": НОВИНИ