Жидачівський райсуд Львівської області визнав уродженку Донецької області винною у виправдуванні збройної агресії РФ і розпалюванні національної ворожнечі.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 30 січня.

Із кінця лютого і до середини червня минулого року в соцмережі «Однокласник» жінка регулярно поширювала антиукраїнські публікації, в яких схвалювалися агресивні воєнні дії росії.

Наприклад, одного разу обвинувачена репостила відеозапис виступу президента рф Владіміра Путіна, який говорив, що США бомбардували Югославію, вдерлися в Ірак та Сирію і тепер хочуть робити подібне в Україні — «у порога нашого дома».

Також обвинувачена поширювала дописи із ознаками розпалювання національної ворожнечі та ненависті («Запомните, иуды Украинцы, Вам никогда Донбасс не покорить! Израненный, уставший, весь в руинах, Донбасс свободным жил и будет жить!»; «Укропы, вы 8 лет утверждали, что с вами воюет Путин. Сегодня вы поняли , как вы заблуждались»; «Хохлы, берегите Путина! Если президентом будет Кадыров, то вы у него, лезгинку под Российский гимн отплясывать будете!»; «хохлы, ну где у вас тут гиляка»).

У судовому засіданні жінка вину визнала. Пояснила, що її квартиру розбомбили і вона втратила все майно, роботу. Особисте життя у неї тут не склалося, тому збиралася повертатися до батьків на окуповану територію. Боялася, що не пройде фільтрацію, тому і постила таке в мережі «Однокласники», щоб у разі перевірки телефону це було видно. Пости вона лише «лайкала» і постила. Сама їх не створювала. Обвинувачена запевнила, що вона проти війни і насилля. Вірила у мир і мінські домовленості. Дії російської федерації вважає неправильними. Усвідомлює, що вчинила злочини. Більше такого ніколи робити не буде.

Суд встановив декілька пом'якшуючи обставин: визнання вини і незадовільний стан здоров’я обвинуваченої. Але, на переконання суду, стан здоров’я не пов’язаний з цілями та мотивами злочинів і поведінкою обвинуваченої під час їх скоєння. Ця обставина істотно не знижує ступінь тяжкості вчиненого. Тому суд не погодився призначити більш м’яке покарання.

Також суд вирішив, що умовне покарання не буде справедливим і достатнім для виправлення обвинуваченої і запобігання новим злочинам.

Громадянку засудили до 5 років ув’язнення. До набрання вироком законної сили вона залишається під домашнім арештом. Два її мобільні телефони конфіскують у власність держави.

Читайте також у «Вголосі»: росіяни використовують українських дітей у порнозйомках.

ІА "Вголос": НОВИНИ