Голова Херсонської ОДА Сергій Козир заявив, що розрив стропу під час монтування найбільшого флагштока в області міг статися через диверсію.

Про це Козир сказав на брифінгу після церемонії підняття прапора у Херсоні, що відбулася на майданчику біля мостопереходу-довгобуду, передає Укрінформ.

«При встановленні флагштока – бачили, обірвався строп, це попередня версія, те, що я візуально можу оцінити і сказати… Як на мене, є три причини, через які могло це статися. Перша – це порушення техніки безпеки… Друга – це неякісний строп. Третя – можливо, це правоохоронні органи будуть визначати, – якась диверсія, бо до цього флагшток підіймали п’ять разів… Строп цей працював», - зазначив Козир.

За його словами, можна було припустити, що кранівники робили різкі рухи, проте, як видно з відео, все відбувалося плавно, і в порівнянні з іншими областями, де встановлювали флагштоки, процес відбувався «еталонно».

Він зазначив, що проєкт з встановлення флагштока реалізовувався через Офіс євроінтеграції, що мав договір з підрядною організацією, яка розробила проєкт, він пройшов експертизу. Далі ця компанія уклала угоду з компанією «Сталь Світ», що у Києві виготовила флагшток, вона також його монтувала.

Козир зазначив, що відсторонив на час розслідування підлеглих, які супроводжували цей проєкт (заступника голови ОДА Едуарда Науменка та заступника директора Департаменту розвитку територій Віталія Караваєва - ред.).

Разом з тим, як підкреслив голови ОДА, кордони були виставлені, людських жертв немає.

За його словами, державних коштів на будівництво флагштока не було витрачено, розрахунок за проєкт мав проводитися коштами гранту і лише після виконання всіх робіт. «У нас була домовленість: буде флагшток - будемо розраховуватися», - сказав Козир.

Як зазначив на брифінгу начальник ГУНП у Херсонській області Олександр Прокудін, поліція вилучила флагшток, два автокрани, все обладнання, стропи, журнал інструктажів під час проведення цих робіт. Технічний нагляд здійснювався особою, що була відсутня під час проведення огляду місця події, сказав Прокудін.

Я ми повідомляли, 20 серпня, у Херсоні впав найбільший флагшток, який встановлювали до Дня Незалежності України. 

ІА "Вголос": НОВИНИ