Хоча в ЗМІ і соцмережах переважає версія про «технічну несправність» Боїнга, який напередодні розбився в Ірані, складно не пов'язати крах літака з американсько-іранським протистоянням.

Про це на своїй сторінці у «Фейсбуці» написав експерт з міжнародних питань та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

«Ситуація дуже важка і складна. Треба розуміти, що це сталося незабаром після ракетних ударів Ірану по військових об'єктах США. Всі були в напрузі, чекаючи продовження обстрілу. Я в Телеграмі їх відстежував якраз до 5 ранку, коли все було  закінчено.

З огляду на регіональну ситуацію і зокрема останні кілька годин, я можу припустити 4 основні версії події:

1. Технічна несправність, як багато хто і говорить.

2. Удар ракетою. Те, що творилося з 1 ночі до 4 ранку цілком могло зачепити будь-який літак. У небі ракети, літаки-перехоплювачі підняті в повітря, системи ППО на стрьомі. А літаки продовжували вилітати з Тегерана.

3. Теракт на борту. Знову ж таки, в контексті того, що відбувається, з огляду на наелектризованість атмосфери в регіоні і масову істерію в Іраку та Ірані, все можливо.

4. Зіткнення з дроном. Найімовірніше, американським. Їх там в небі було багато відразу після ракетних ударів. Вони невеликі, їх складно помітити», - зазначив експерт.

Куса наголосив на тому, що довкола цієї теми виникатиме багато спекуляцій, тож найкраще дочекатися результатів аналізу інформації з «чорних скриньок».

Нагадаємо, літак регулярного рейсу PS 752 Тегеран - Київ авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» («МАУ») розбився в Ірані 8 січня вранці. На борту перебували 168 пасажирів та 9 членів екіпажу - всі загинули.

Згодом в РНБО повідомили, що на борту було 11 громадян України: 2 пасажирів та 9 членів екіпажу.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ