Астероїд, який, за прогнозами, загрожував Землі у 2023 році, виявився безпечним. Раніше цього року відкриття потенційно небезпечного астероїда змусило астрономів дуже хвилюватися.

6 січня 2022 астрономи обсерваторії Маунт-Леммон в Арізоні виявили астероїд діаметром приблизно 70 метрів. На основі їх початкових спостережень виявилося, що цей об'єкт під назвою «2022 AE1» потенційно може зіткнутися із Землею при наступному проході 4 липня 2023 року, повідомляє сайт Science Alert.

Оскільки будь-які невизначеності щодо орбіти астероїда є найвищими в перші години після його відкриття, астрономи з кількох різних обсерваторій постаралися провести додаткові спостереження, які виключили б будь-які майбутні зіткнення.

Однак, судячи з перших семи ночей спостережень, ймовірність зіткнення збільшилася. Астероїд 2022 AE1 був позначений як такий, що загрожує потенційним зіткненням у майбутньому за допомогою автоматизованої системи, яку астрономи у всьому світі використовують для оцінки ризику астероїду.

Ще більший занепокоєння викликав наступний тиждень, коли не можна було проводити спостереження, тому що повний Місяць блокував будь-які види цього астероїда із Землі.

Але, на щастя, коли астероїд знову вдалося відстежити, накопичені дані про його шляхи показали, що ймовірність зіткнення з часом різко знижується. З того часу було підтверджено, що 2022 AE1 не вплине на Землю в найближчому майбутньому.

«За майже десять років роботи в ЄКА я ніколи не бачив такого небезпечного об'єкта», - сказав Марко Мікелі, астроном Координаційного центру об'єктів, що зближуються із Землею (NEOCC) ЕКА. «Було дуже хвилююче відслідковувати 2022 AE1 і уточнювати його траєкторію, поки ми не мали достатньо даних, щоб впевнено сказати, що цей астероїд не вдарить».

ЄКА заявила, що продовжуватимуть стежити за астероїдом, підтверджуючи прогнози; тепер ми знаємо, що на початку липня 2023 року астероїд 2022 AE1 пролетить повз Землю на відстані близько десяти мільйонів кілометрів (+/- один мільйон км) – це більш ніж у 20 разів перевищує відстань до Місяця.

Таким чином, хоча шанси того, що будь-який конкретний астероїд колись зіткнеться з Землею, досить низькі, цілком імовірно, що одного разу наша планета таки зазнає удару.

Як повідомляв Вголос, аукціонний дім Sotheby's виставив на торги чорний діамант вагою 555,55 карата, який, як вважається, прибув із космосу.

ІА "Вголос": НОВИНИ