Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» розповів головний позаштатний спеціаліст департаменту з організації паліативної та хоспісної допомоги Ярослав Чуловський.

«Паліативна допомога надається людині, коли вона вже не має жодного шансу на одужання, коли вона вже знаходиться на фінішній прямій свого життя і коли перед нею невідомо що. Це надзвичайно складне питання, тому надавати таку допомогу можуть лише справжні фахівці, які працюють в тій галузі. І це не стосується лише медиків, а й соціальної та психологічної допомоги. І навіть – духовної, адже навіть найзапекліший атеїст, який стоїть перед брамою чи то Петра і Павла, чи то когось іншого з її уявлення, то він починає мати сумніви, хвилювання і страх. Тому це питання є надзвичайно важливим та надзвичайно складним, тому обмежувати його лише медичною допомогою – абсолютно нефахово і неправильно», - підкреслив він.

За його слоами, є різні діагнози, коли людина не має шансу на одужання. Серед них – онкологія та альцгеймер: «Це є онкопатології – рак, альцгеймер в термінальній стадії, післяінсультний стан, пухлини мозку, хворі на СНІД та туберкульоз. А ще хронічні хворі, життєвий шлях яких підходить до кінця і ми можемо визначити, що тут уже лікувати немає що, і ми можемо тільки полегшувати…тоді вступає в силу поняття паліативної допомоги і вона починає надаватись».

Загалом же у Львові є недостатньо закладів для утримання невиліковних хворих. «Зараз у Львові є два заклади державного підпорядкування – комунальна лікарня-хоспіс і 4-та лікарня, яка має паліативне відділення. Також – шпиталь Шептицького, який теж займається цим питанням. Загалом у Львові є 75 таких ліжок, але для міста цього замало. А в області ситуація ще критичніша – там всього 175 ліжок…», - зазначив Ярослав Чуловський. Проте, невиліковнохворі можуть отримувати паліативну допомогу не лише у хоспісах, але й вдома. «В таких ситуаціях додому викликають дільничого лікаря, він оцінює стан хворого. Все розпочинається із знеболень, адже біль – найвагоміший сигнал для того, щоб допомагати хворому. Якщо біль минає, в людини з’являються інші потреби – потреба життя, допомоги від інших симптомів, які проявляються у хворого», - розповів він.

Більше - у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ