Щорічне збільшення атмосферних концентрацій метану, що є потужним парниковим газом, останніми роками подвоїлося.

Про це повідомляє сайт Space.com.

Згідно з супутниковими даними, концентрація парникових газів в атмосфері Землі продовжувала зростати в 2021 році, незважаючи на кліматичні зобов'язання та економічний спад, спричинений пандемією COVID-19.

Концентрація метану, зокрема, показала тривожну тенденцію, піднявшись до нового максимуму – майже 1900 частин на мільярд (ppb), згідно з європейською програмою спостереження Землі Copernicus.

Метан, який вивільняється природним чином під час розкладання речовини, а також у сільському господарстві та енергетиці, у 80 разів сильніше нагріває клімат, ніж вуглекислий газ. Саме метан є метою глобального зобов'язання щодо скорочення викидів, оголошеного на Конференції ООН зі зміни клімату (COP26) у Глазго у листопаді 2021 року.

Щорічне збільшення концентрації метану також встановило новий рекорд, досягнувши 16,3 частин на мільярд, що трохи більше ніж у 2020 році, але більш ніж удвічі перевищує середньорічне збільшення в період з 2005 по 2015 рік.

Вчені ще не знають, що рухає цією тенденцією, заявив Вінсент-Анрі Пеш, директор Служби моніторингу атмосфери Коперника (CAMS) на прес-конференції, що відбулася віртуально в понеділок 10 січня.

«Метан є дуже потужним парниковим газом, і викликає занепокоєння той факт, що швидкість зростання концентрації в атмосфері подвоюється порівняно із середнім значенням», - сказав Пеуч. «Необхідно більше наукових даних, щоб побачити, чи це є чимось, що є частиною циклу природної мінливості, чи це щось пов'язане з пізнішими тенденціями та антропогенними ефектами зміни клімату».

Швидке збільшення концентрації метану показує, що світ і близько не перебуває на шляху сповільнення прогнозованого ходу зміни клімату. 

Дані Copernicus також показали, що 2021 був одним з семи найспекотніших років за всю історію спостережень у світі, поряд з попередніми шістьма роками.

Але останній набір даних виявив деякі нюанси.

Європа, яка в довгостроковій перспективі нагрівається набагато швидше, ніж решта світу, пережила трохи прохолодніший рік, ніж інші регіони, із середніми температурами лише трохи вищими за середній показник з 1991 по 2020 рік і за межами найтепліших 10 років за всю історію спостережень.

Однак, на думку експертів, нижчі середні температури в Європі у 2021 році, ймовірно, спричинені природними змінами, а не початком нової тенденції до похолодання на континенті.

Як повідомляв «Вголос», в Арктиці через глобальне потепління замість снігу випадатиме більше дощу.

ІА "Вголос": НОВИНИ