Погодні умови обіцяють надзвичайно хороший рік для шампанського. Проблема в тому, що немає приводу для святкування.

Цього року погода в Шампані (Франція) була надзвичайно хорошою - там було стільки сонця та дощу, скільки потрібно. Виноград, з якого виготовляється шампанське, зовсім скоро буде готовий до збору, стиглий і насичений усім, що потрібно для найкращого шампанського. Є лише одна проблема - мільярд пляшок лежить у підвалах, а ніхто його не споживає, пише онлайн-видання Rzeczpospolita

Велика популярність італійського просекко або іспанської кави знизила інтерес до шампанського. Під час пандемії було менше святкувань, коли шампанське лилося ріками – наприклад, святкування успіхів у бізнесі чи весілля. Ніхто не хоче святкувати, коли коронавірус може ховатися на склянці, наповненої бульбашками. Як результат, для виноробів з Шампані настала криза - різке падіння попиту. Такого низького попиту не спостерігали ще з часів Другої світової війни.

Напруженість між виробниками винограду та виробниками шампанського досягне максимуму 18 серпня. Цього дня щорічно приймається рішення про те, скільки винограду можна продавати. Ринок шампанського є унікальним і відповідає принципу «єдиного врожаю». Це означає, що виробники винограду погоджуються продавати лише певну кількість винограду, а надлишки або гниють у полі, або охолоджуються як можливий резерв в часи поганого врожаю.

Виробники шампанського вважають, що криза попиту випереджала Covid. У Франції молодь п'є менше вина, і конкуренція просеко та інших ігристих вин зростає.

Незалежно від конкуренції, що зростає, все-таки шампанське (а шампанським можна назвати тільки ігристе вино із Шампані) є символом радісного святкування. А виробництво шампанського триває вже сотні років і пройшло довгий шлях, переживши великі революції, війни та економічні кризи. Шампанське вважається символом розкоші та свята.

Як писав «Вголос», науковці дослідили, скільки можна споживати алкоголю.

ІА "Вголос": НОВИНИ