Ну це ж треба, знову в цих ЗМІ винні патріоти, винен викладач-ветеран АТО. А жертва – це студент, який зобразив збройні сили у вигляді фалосів.

«Війна між Росією і Україною – це міряння пісюнів, а я – пацифіст» - заявив студент-художник розлюченому викладачеві мистецької академії, який воював, знову викладає і не стерпів такої наруги, побачивши інсталяцію студента «Парад членів», де збройні сили, танки, гармати і солдати – всі у вигляді членів. Завжди спокійний викладач розкричався на пацифіста, мовляв, поведе його зараз на передову, нехай покаже нашим воякам, у вигляді кого цей пацифіст їх зображує.

Почався скандал, дійшло до ЗМІ.

Знаєте, що цікавило журналістів? Яке право мав викладач підвищити голос на студента.

Ви розумієте, до чого дійшли наші ЗМІ, українці? Викладач, який воював, який ризикував своїм життям, який втрачав своїх побратимів, щоб пацифісти могли вчитися – отримав від пацифіста інсталяцію – солдатиків у вигляді пенісів, і при цьому журналістів не цікавив психологічний стан воїна-викладача, їх цікавило, чому він не усміхався до пацифіста-студента, дивлячись на пеніси у касках? Яке право мав на емоцію?

Викладач не оцінив творчий задум студента? Вийшли ще студентики з плакатиками «Ні цензурі». Серйозно? То може давайте Гітлера будемо з німбом святого зображувати, адже ж ні, цензурі. Може почнемо есесівцям, які палили живцем села, крила ангелів на спину вішати? Бо ж ні цензурі? Де і хто цих дітей-художників виховував, яка школа і яка мама, перш, ніж вони потрапили до академії, що вони прогресивність мистецтва бачать у тому, щоб воїнові показати його зображення у вигляді члена. І вважати, що це високий мистецький політ фантазії.

Ви кажете, мова не впливає на свідомість? Мова не впливає на світосприйняття? Ще й як впливає. Знаєте, хто став на бік студента? Переважно російськомовні. Художник Ройтбурд з Одеси (має теж картини мужиків з носами-членами, слава Богу, у нього не військові), Пен-клуб на чолі з письменником Курковим (який каже, що треба в Україні створювати окремий російськомовний простір, бо українська російська мова – то не російська російська мова), правозахисники, які миттєво «падсуєтілісь» і вже пацифіст має притулок у Фінляндії, бо бачите, йому погрожувала в Україні патріотична молодь, яка теж не зрозуміла, що то велике мистецтво, чйорт падєрі, і які прийшли в Академію ПОГОВОРИТИ з митцем. (Чомусь ЗМІ завжди їх показують якимись оборотнями, які живцем їдять людей, називають лайливим словом праворадикали). От не зрозміла молодь, що в країні, де воюють їхні батьки, і де воюють вони самі, члєни з автоматиками - це ж модерново і по-європейськи.

А знаєте, нехай той пацифіст влаштує свою пенісну інсталяцію перед військовими Ізраїлю. І скаже, що це про них. А ще можна перед військовими НАТО. Мовляв, дивіться, якими я вас бачу, членами у касках. Бо я великий пацифіст і митець, маю право.

Дуже цікаво, що студентові якось занадто швидко намалювався політичний притулок у Фінляндії, як рояль в кущах, сидів той притулок і чекав у засаді. Спочатку студент виклав вишиванку з сала і свинячих хвостів, прикрасивши калиною. Мовляв, українське мистецтво не модернове і застаріло, ото я таке й зляпоцяв. Чекав скандалу. Не спрацювала інсталяція. На студента скривилися і сказали, що вірменинові з Азербайджану, який виріс на окупованих Донецьких територіях, а тепер біженець у Києві, не гоже так з українськими символами. То біженець вирішив виправитися «Парадом членів». Отут уже з чуваком прийшли поговорити патріоти С14 (яких українські ЗМІ вслід за московськими ЗМІ показують звірами). ПОГОВОРИТИ прийшли. Пацифіст заховався і не вийшов.

Як показали наші ЗМІ цю ситуацію? Ніби українські бандити у вишиванках ганяються за небожителем-митцем, щоб що?

Так от, сидів політичний притулок у засаді, аж раптом - Радикали! Радикали! Рятуйте! Правники врятували. Пацик у Фінляндії. Розповідає, що в Україні націоналісти з праворадикалами переслідують митців.

Маленьке порівняння. Ви знаєте, скільки погроз отримую я? Мій син? Моя родина? Що зі мною зроблять і в який спосіб? Чи знає про це наша служба безпеки? Знає. Чи вживає заходів? Вживає. Але щось мені ніхто притулків не пропонує в інших країнах.

Ви мабуть запитаєте, а до чого тут згадане вище мовне питання. А до того, що на бік викладача стали переважно україномовні. От різне у нас бачення тієї фалосової інсталяції. Не сприймаємо ми цю інсталяцію як високе мистецтво. Ну були ще до війни у одесита Ройтбурда картини з фалосами – то й були. Слова йому ніхто кривого не сказав. Ходили на виставку. Але сьогодні, у країні, де йде війна і гинуть воїни, які захищають Вітчизну, НЕПРИПУСТИМО зображувати військових у вигляді фалосів. Шкода, що ті, інші, цього не розуміють.

Іноді мені здається, що наші українські ЗМІ (не всі, звісно, але переважно) ведуть гібридну війну не на захист, а проти нас, українців. Не вірите? А прогугліть «Парад членів». Ради інтересу. Скільки представників масмедіа стали на захист викладача-воїна, на захист почуттів поранених, що повернулися з війни. На захист десятків тисяч загиблих. Це вони всі члени? Скільки представників масмедіа підтримали справедливу реакцію хлопців-патріотів С14, що прийшли поговорити з горе-митцем? Масмедіа, в тому числі ті, кого ми вважаємо патріотичними масмедіа, підтримали пеніси.

Не даремно дочка викладача-художника, що теж воювала в АТО, сказала: «Розумієте, мені здається, що ми програємо цю війну. Тут, у тилу, ми програємо цю війну»

ІА "Вголос": НОВИНИ