Верховна Рада схвалила в другому читанні законопроєкт щодо «спрощеного набуття громадянства України іноземцями та особами без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України».

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Голосування відбулося без обговорення. Документ підтримали 285 народних депутатів, проти проголосували п’ятеро, утрималися 23.

Законопроєкт був зареєстрований у червні 2021 року. Пояснювальна записка, підписана тодішнім міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, передбачає, що закон спростить набуття громадянства України:

  • громадянам Росії, які зазначають політичних переслідувань на батьківщині
  • іноземцям та людям без громадянства, які проходили службу в Збройних силах України, брали участь в антитерористичній операції або «у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі й стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях»

Згідно з текстом до другого читання, ті іноземці, які не можуть отримати підтвердження про припинення іноземного громадянства, зможуть подати натомість декларацію про відмову від нього.

Парламент підтримав документ в першому читанні 2 листопада 2021 року.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ