Сьогодні у місті Люблін (Польща) урочисто відкрили пам’ятник українському греко-католицькому священнику, блаженному Омелянові (Еміліану) Ковчу, якого називали парохом концтабору «Майданек». Отець Омелян Ковч у роки Голокосту врятував життя сотням євреїв.

Про це повідомляє сайт Радіо Свобода.

Пам’ятник священникові встановили ще у березні цього року, біля колишнього концтабору. А сьогодні тут відбулись урочистості, присвячені блаженному, які розпочались божественною літургією у Люблінському соборі. Її очолили глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук і римо-католицький єпископ із Любліна Мечислав Цісло.

«Сьогоднішня подія у Любліні є дуже особливою, тому що є плодом і вінцем співпраці між польським і українським народами, місцевою владою, між церквами. Омелян Ковч показує, що завжди є щось, що об’єднує, що є основою людяності», – сказав глава УГКЦ Святослав Шевчук.

У мавзолеї, де зберігається людський попіл спалених жертв концтабору, Державного музею «Майданек», українці і поляки запалили свічки і поклали квіти.

У музеї є запис: «Ковч Еміліан 20.8.1884 р.н. був в’язнем табору і помер 25.03.1944 р. Із записів в документах можна сказати, що причиною смерті була серцева недостатність у зв’язку із флегмоною правої ноги. Іншими даними про в’язня не оперуємо». Також зберігся і барак, де перебував священник Омелян Ковч.

Глава УГКЦ Святослав Шевчук і єпископ РКЦ Мечислав Цісло освятили пам’ятник Омеляну Ковчу. 

Освячення пам'ятника о. Омеляну Ковчу. Фото Радіо Свобода

Президенти України та Польщі надіслали листи з нагоди події.

Цього ж дня вручили Відзнаку блаженного Ковча. Лауреатами 2021 року стали польська режисерка Агнешка Голланд, український режисер, колишній в’язень Кремля Олег Сенцов, американський дипломат Деніел Фрід і об’єднана ініціатива українських пластунів і польських харцерів «Полум’я братерства».

Відзнака блаженного Ковча заснована у 2010 році і її лауреатами є письменниця Ліна Костенко, філософ Євген Сверстюк, історик Арон Вайс, письменниця Оксана Забужко, історик Тімоті Снайдер.

ІА "Вголос": НОВИНИ