Константинопольський Патріарх Варфоломій заявив, що московська церква невдячно поставилася до «свого благодійника» - Церкви-матері. Він також розкритикував негативну реакцію РПЦ на рішення дарувати автокефалію Православній Церкві України (ПЦУ). За словами Патріарха Варфоломія, йому «начхати» на таке ставлення з боку Москви.

Про стосунки з РПЦ МП Варфоломій висловився на зустрічі з радою грецької архиєпископії Америки та членами ордену архонтів у Нью-Йорку. Відеозапис виступу розповсюдила архиєпископія, інформує РІСУ з посиланням на сайт Credo.press.

«У мене Перший престол у православ'ї, який, як відомо, останніми роками проходить випробування невігласною поведінкою Російської Церкви щодо своєї Церкви-Матері. Ми Церква-Мати, тому що дали їм християнство. Ми дали їм світло. Ми дали їм кирилицю, за допомогою якої ми хотіли допомогти їм розвивати свою культуру, свою ідентичність. І вони, як ми говоримо церковною мовою, почали бунтувати проти благодійника», - сказав Патріарх Варфоломій.

«Вони розгнівалися на нас, тому що ми зробили Українську Церкву автокефальною. Чому ми не мали робити цього так само, як дали Росії, Болгарії, Греції, Албанії, Польщі, Румунії [автокефалії]? Це виключне право Вселенського Патріарха давати автокефалію», – продовжив Вселенський Патріарх.

«Вони обурилися і перервали спілкування із Вселенським Патріархатом, прибрали моє ім'я з диптиха і не згадують мене», - сказав він. «Я б сказав, мені начхати», - додав Патріарх, вживши ідіоматичний вислів «Σκασίλα μου» під сміх та оплески присутніх.

«Ми продовжуємо поминати Патріарха Кирила, як і раніше. Коли мене запитав новий предстоятель [Церкви] України Епіфаній, чи слід йому поминати Московського [патріарха], я йому сказав - »так, поминай, як і всіх інших предстоятелів православних автокефальних Церков", – повідомив Патріарх Варфоломій.

Нагадаємо, що Синод Російської православної церкви (РПЦ) на засіданні 24 вересня 2021 року в Москві вирішив позбавити Вселенського патріарха права бути лідером православного світу, а також анонсував відкриття власних парафій в Африці, як помсту за визнання Православної церкви України (ПЦУ) Олександрійським патріархатом.

 Пунктом 5 Синод постановив, що патріарх Варфоломій «втратив довіру мільйонів вірних... а тому, він більше не має права виступати від імені світового Православ’я та представляти себе його лідером».

Формальним приводом для такого рішення московської церкви став візит Варфоломія до України.

Як тоді зазначили експерти, в Московської патріархії не існує повноважень позбавляти Вселенський патріархат права на представницьку функцію у зовнішньому світі. Оскільки такі права Константинополя були надані йому Вселенськими Соборами. І тільки ними можуть бути ліквідовані.

ІА "Вголос": НОВИНИ