Про це сьогодні, 25 березня, під час брифінгу повідомив в. о. начальника госпіталю, полковник медичної служби Василь Зайцев, інформує кореспондент «Вголосу».

За його словами, на всю Україну таких унікальних швейцарських апаратів є лише чотири: два з них працюють у Києві, один – у Харкові й один відтепер – у Львові.

«Вартість медичного апарата четвертого покоління становить 800 тис. грн, з яких 200 тис. грн – це необхідні комплектуючі матеріали. Проте жодна ціна не є завеликою, аби врятувати людське життя», – запевнив лікар і подякував благодійникам з ГО «Українська Галицька Асамблея» за підтримку.

Своєю чергою, начальник клініки анестезіології, реанімації, інтенсивної терапії та детоксикації госпіталю Степан Горобчук пояснив, у чому унікальність подарованого медичного апарата.

Він зазначив, що у «Prismaflex» замінює кілька медичних приладів і поєднує в собі відразу кілька методик, необхідних для стабілізації тяжких пацієнтів з інтоксикаціями.

«До госпіталю зазвичай привозять бійців на другу, третю або п’яту добу після поранення. Першу медичну допомогу вони отримують у районних лікарнях, де хірурги не завжди мають досвід надання спеціалізованої допомоги. В результаті в пацієнтів розвиваються різні ускладнення у вигляді перитонітів і важких септичних станів. Цей апарат поєднує в собі функції окремих приладів для проведення ультрафільтрації крові, гемодіалізації (апарат штучної нирки), гемосорбції, плазмаферезу», – підкреслив Степан Горобчук.

Окрім того, начальник клініки наголосив на тому, що апарат є «розумним» приладом, бо самостійно стежить за станом хворого і дає поради й рекомендації лікарю.

«Перед тим, як підключити апарат до хворого пацієнта, необхідно в комп’ютерну електронну базу ввести низку команд: вік хворого, його вага, зріст, температура тіла, показники гемоглобіну тощо. Потім задають програму, апарат тестує всі ці показники і починає працювати. В разі виникнення порушення гемодинаміки апарат сигналізує про це і пропонує лікарю правильну команду», – розповів підполковник медичної служби.

Особливістю апарата неперервної корекції гомеостазу «Prismaflex» є його мобільність. Завдяки цьому його можна переміщувати з відділення детоксикації до палат інтенсивної терапії до пацієнтів, яких підключено до апаратів штучної вентиляції легенів.

«Цей прилад дозволяє забирати плазму з токсинами і заміщувати їх здоровою плазмою. Якщо людина має набряки, апарат забирає зайву воду з організму. Плюс – він виводить усі продукти інтоксикації, що накопичуються в організмі хворого, до того часу, поки не буде усунено джерело формування ендотоксикації», – зазначив лікар.

Благодійники запевнили, що комплектуючих матеріалів для цього апарата вистачить на рік роботи госпіталю.

ІА "Вголос": НОВИНИ