Влада до кінця не розкриває своїх планів і не пояснює законопроектів, щоб дати суспільству об'єктивно зрозуміти, якими є її дії. Так, зокрема, із законопроектом про виплату пенсій мешканцям окупованих територій, в якому є низка загроз.

Про це в прямому ефірі ток-шоу «Говорить ВЕЛИКИЙ Львів» заявила екснардеп Оксана Юринець.

«У березні цього року ми мали візит із парламентською асамблеєю Польща-Україна на лінію розмежування. Там ми зустрічался із людьми, які переходили лінію, щоб отримати пенсії. Всі їхні родичі, до речі, живуть у Києві, є внутрішньо переміщеними особами, а на окупованій території залишилися паралізовані родичі, з якими вони мусять залишитися. Є два закони щодо вирішення цього питання. Один - Опоблоку, інший - налічує майже всі фракції. Там є, власне, питання про довідки, які необхідні для виплати пенсій. Пропонується оновлювати їх кожні півроку, а не кожні два місяці, які є зараз. На жаль, він не вирізняє українськість чи неукраїнськість тих, хто має отримати пенсію. Важливо, що ті, хто відмовився від українського паспорта й отримав паспорт так званих »Л/ДНР«, нібито позбавлені права отримати пенсію. Але є інша дуже небезпечна річ: коли з втратою документів не потрібно доводити, що ти його мав», - зазначила Юринець.

«Пенсіонери по всій Україні однакові, бо всі працювали багато. Тому має бути однакове ставлення. Для цього необхідно створити реєстр, який би облікував всіх пенсіонерів. Також говорять, що там має ходити гривня...А як вона туди має заходити і виходити? Як має відбуватися торгівля? Якби ми це розуміли, могли би сказати, які ці закони», - додала депутатка.

Нагадаємо, напередодні до Верховної Ради внесли законопроєкт №2083-д щодо впровадження виплати пенсій 700 000 особам, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ