Про це у коментарі «Вголосу» наголосив керівник фракції ВО «Свобода» у Львівській міській раді Маркіян Лопачак.

За його словами, традиційно на останніх пленарних засіданнях сесій перед літніми канікулами формуються величезні порядки денні, які включають більше 200 питань, левова частка яких – це земельні питання. «Власне, нині ми маємо змогу побачити, що саме пропонує нам міський голова – голосувати за десятки вільних земельних ділянок, які, здебільшого, незаконним шляхом передаються у приватні руки, без конкурсів та аукціонів, а місто втрачає при цьому десятки і сотні мільйонів гривень», – пояснив Маркіян Лопачак.

Він додає, що перенесення сесії, коли до неї мало уваги з боку журналістам, коли обмежується доступ громадськості, робиться для того, аби приховати ці гучні земельні скандали. Завдяки позиції «Свободи» вдалося частково зупинити цей дерибан, однак, у порядку денному нинішнього засідання є ухвала №137 «Про надання ТзОВ «Резерв плюс» дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на вулиці Лемківській, 9». «Йдеться про виділення земельної ділянки з низкою порушень законодавства. Це практично 1,5 га землі на відстані 500 м від Оперного театру. За незалежною експертною оцінкою, її вартість сягає від 3 до 6 млн дол. Натомість нам пропонують величезну земельну ділянку приєднати до розвалених споруд, за цим стоїть офшорна компанія, зареєстрована в Дніпропетровську», – розповів Лопачак.

За його словами, позиція «Свободи» однозначна - такі земельні ділянки не можна вилучати незаконним шляхом, а слід виносити на аукціон,  залучивши кошти від її  продажу до бюджету. «Таким чином ми могли б за лічені роки вирішити проблеми, наприклад, із спортивними, дитячими майданчиками і всім решта, - пояснює депутат. – А, якщо цей дерибан продовжуватиметься далі, думаю, що скоро на крики мера Садового і «Самопомочі» про політичне переслідування ніхто не звертатиме уваги, якщо побачить масштаби дерибану землі і майна у Львові».

На початку розгляду 137 питання, голова фракції «Самопоміч» Андрій Шевців запропонував перенести цю ухвалу, бо їм потрібно додатково її вивчити. Хоча на це вони мали кілька тижнів часу. Однак Маркіян Лопачак закликав не переносити, а проголосувати негативно, адже це класичний приклад дерибану львівської землі. Та розгляд ухвали таки перенесли.

ІА "Вголос": НОВИНИ