ПАТ «Центренерго» прогнозує чистий прибуток за підсумками 2018 року в сумі 9,94 млн грн, що в 190 разів менше від фактично отриманого прибутку у 2017 році, коли цей показник склав 1,89 млрд грн.

Про це йдеться в фінансовому плані підприємства на 2019 рік, який було подано на затвердження уряду 6 березня, пишуть Наші гроші.

В поданому фінплані підприємство прогнозує зростання чистого фінрезультату в поточному році до 183,57 млн грн, що незначно вище показника запланованого (а не фактичного) показника 2018 року. Але в порівняні з 2017 роком, прибуток все одно заплановано в десять разів нижчий.

В пояснювальній записці підприємство не повідомило про причини різкого погіршення фінансових показників.

Також в новому фінплані виплати на користь держави зменшаться на 2% у порівнянні з фактичним показниками року минулого і складуть 4,14 млрд грн.

Підприємство також запланувало зростання виплат на оплату праці до 664,92 млн грн, за останні два роки цей показник зріс вдвічі. Ця тенденція викликала критику Міністерства фінансів під час узгодження позицій. Так, в Мінфіні заявили, що при запланованому зростанні чистого прибутку (у порівнянні з планом, а не фактичним результатом минулого року) на 1,1 млн грн, або на 0,6% середньомісячні затрати на керівника зростуть на 30%. Його середньомісячний заробіток складе 665 тис грн. Крім того, з 20 тис грн до 114 тис грн заплановано підняти місячну зарплату членів наглядової ради «Центренерго».

У відповідь в «Центренерго» заявили, що зростання витрат на оплату праці пов’язане зі зростанням в країні прожиткового мінімум та з контрактами керівництва.

Також фінплан «Центренерго» передбачає збільшення в цьому році в 2,5 рази витрат на консультаційні та інформаційні витрати. На підприємстві це пояснили переходом енергоринку на нові правила роботи з 1 липня 2019 року.

Нагадаємо, в грудні Фонд держмайна скасував приватизацію «Центренерго». ФДМУ тоді не допустив до торгів ТОВ «Укрдонінвест» Віталія Кропачова, білоруське Виробниче унітарне підприємство «Нафтобітумний завод». Також про участь в торгах заявляло ТОВ «Баланс Груп» Дмитра Крючкова, якого по запиту НАБУ було затримано в Німмечинні випущено під заставу. Пізніше Крючков розповів ЗМІ, що з початку цього року на «Центренерго» впроваджена нова схема вимивання державних грошей: якщо раніше оборудки були пов’язані з завищенням ціни вугілля та маніпуляції з його класністю, то тепер впроваджена схема з пільгами по ПДВ.

Фірми Крючкова контролюють більшість заборгованості «Центренерго» кредиторам.

Членом наглядової ради «Центренерго» є заступник керівника департаменту ФДМУ Олександр Візір, який раніше був помічником заступника голови парламентської фракції БПП Ігоря Кононенка – товариша та бізнес-партнера президента Петра Порошенка.  Саме у менеджмента, пов’язаного з БПП, залишається нині контроль над оперативною діяльністю підприємства.

В.о. директора «Центренерго» є Олег Коземко.

ІА "Вголос": НОВИНИ