Передова група Міжнародного кримінального суду виїхала в Україну, щоб розслідувати воєнні злочини на її території.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Reuters.

“У четвер передова група виїхала з Міжнародного кримінального суду (МКС) Гааги в Україну, щоб розпочати розслідування можливих військових злочинів”, – розповів в інтерв'ю Reuters очільник Офісу прокурора МКС Карім Хан.

Він наголосив, що вивчатимуть можливі військові злочини, злочини проти людяності та геноцид з боку всіх сторін конфлікту.

Зазначимо, міжнародний кримінальний суд, що розташований в нідерландській Гаазі, отримав звернення від 39 держав-учасниць щодо розслідування ситуації в Україні через напад Росії. Зокрема: від Австрії, Чехії, Канади, Польщі, Великої Британії, Грузії, Бельгії, Франції, Німеччини, Нідерландів.

Ці звернення дають змогу розпочати розслідування ситуації в Україні з 21 листопада 2013 року, охоплюючи, таким чином, будь-які попередні та поточні звинувачення у воєнних злочинах, злочинах проти людяності чи геноциді, скоєних на будь-якій частині території України будь-якою особою.

Україна уже передала на розгляд кримінального суду в Гаазі дві заяви. Перша – події на Майдані. Друга – Крим та Донбас.

Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду у грудні 2020 року ухвалив рішення про завершення попереднього вивчення подій в Україні, пов’язаних із міжнародним збройним конфліктом на Донбасі та в Криму. Завершення попереднього розслідування означає, що за його результатами злочини, які відбулися в Криму та на Донбасі, можуть бути повноцінно розслідувані. 

Як писав «Вголос», міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров несподівано змінив тон своїх заяв і визнав, що в Україні «гинуть люди, у тому числі цивільні». 

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ