Під час презентації був продемонстрований  новітній біонічний протез руки та його широкі функціональні можливості.Про це повідомляє "Урядовий портал".

«Це перший крок, який ми зробили в інтеграції України до світової технології протезування», - зазначив перший заступник Міністра соціальної політики України Василь Шевченко, представляючи технологію «bebionic3» («RLS Steeper», Англія), наголосивши при цьому, що Мінсоцполітики продовжує активну роботу щодо впровадження цієї технології в Україні якомога швидше.

Перший заступник Міністра додав, що протезування учасників АТО є можливим за кошти державного бюджету.

У свою чергу, Голова Держслужби України у справах ветеранів війни та учасників АТО Артур Дерев’янко зазначив, що за допомогою нової технології «зможемо протезувати наших бійців в Україні і надавати сервісне обслуговування. Ми і гроші зекономимо, і хлопцям не потрібно буде їхати за кордон, отримувати сервіс за великі гроші».

За словами Дерев’янка, сьогодні на обліку перебувають 307 учасників АТО – «ампутантів» верхніх кінцівок.

«Bebionic3» - це передова технологія другого покоління. Кожен палець такого біонічного протезу рухається за допомогою мікродвигунів. Протез передбачає 14 видів захватів на відміну від штучної кисті першого покоління, де передбачено один захват.

За допомогою програмного забезпечення можна індивідуально налаштувати принцип роботи кисті, порядок спрацювання захватів, враховуючи силу імпульсу, яку видають м’язи пацієнта. Щоб користуватися біонічним протезом, необхідно пройти спеціальну підготовку: терапію, тренування м'язів і навчання.

Протез другого покоління виготовлено з алюмінію, титану і вуглетканини. Витримує вагу до 45 кг. Пропрацює 5-6 років. З виробником досягнуто домовленості про встановлення 2 років гарантії на біонічні протези і їхнє сервісне обслуговування.

Під час прес-конференції представниця української діаспори від Благодійної організації «Ukraine Aid» Наталя Трембач передала біонічний тренувальний протез руки організації «Ортотех-Сервіс ГмбХ». Вона також подякувала присутньому на прес-конференції бійцю АТО Сергію Товстику. «Життєва історія Сергія, його родини не залишила байдужою нашу діаспору і донорів, які допомогли придбати біонічну руку для занять», - сказала Наталя Трембач. Водночас Сергій Товстик продемонстрував можливості роботи протезу нового покоління.

ІА "Вголос": НОВИНИ