Про це «Вголосу» повідомила прес-секретар ЛМКП «Львівтеплоенерго» Ганна Пищула.

Заява Нацкомісії про те, що на період опалювального сезону споживачів переведуть на 6-місячну оплату, замість 12-місячної, стосується лише міст, де діє одноставковий тариф. «Ця інформація Нацкомісії держрегулювання у сфері комунальних послуг про підняття тарифів і зміни системи оплати, яка з’явилася на цьому тижні,  стосується виключно  споживачів, які сплачують за тепло за одноставковим тарифом», – пояснила речниця ЛМКП «Львівтеплоенерго». За її словами, в Україні є близько трьохсот теплопостачальних підприємств, трохи більше ста з них працюють за одноставковим тарифом, а решта – за двоставкоим.

«Ті міста, де діє одноставковий тариф, відчують, що ціни на опалення зросли, при цьому зросли вдвічі, вже з початком опалювального сезону», – додала Ганна Пищула.

Прес-секретар «Львівтеплоенерго» додала, що у містах, де діє двоставковий тариф, нові ціни вступили в дію з 1 липня. Тоді було піднято тарифи як на гарячу воду, так і на тепло. Порівняно з минулим опалювальним сезоном, тарифи зросли більш як на 30%.

Загалом Національна комісія з 1 липня установила ЛМКП «Львівтеплоенерго» такі тарифи з центрального опалення для населення: 

а) умовно-змінна частина двоставкового тарифу на опалення для споживачів з будинковими приладами обліку теплової енергії – 277,85 грн/Гкал (з ПДВ) (це та, яку мешканці сплачують по лічильнику в опалювальний сезон).

б) умовно-змінна частина двоставкового тарифу на опалення для споживачів без будинкових приладів обліку теплової енергії – 6,08 грн/м2 (з ПДВ);

в) умовно-постійна частина тарифу грн (Гкал/год.) за місяць протягом року – 22012,86 грн/Гкал/год. (з ПДВ). (Це та, яку мешканці сплачують цілий рік).

Як зазначила речниця «Львівтеплоенерго», якщо раніше ця складова  становила 1,3 грн за 1 м кв, то за новим тарифом її розраховують, зважаючи на теплове навантаження кожного будинку.

«Цих 22 тисячі множать на навантаження, яке є на конкретний будинок, і ділять на площу помешкань, після чого визначають, скільки мешканці мають платити. Якщо колись це було 1 грн 30 коп., то тепер є будинки, які мають менше 1,30 грн, а є, які мають більше», – зазначила Ганна Пищула.

Як писав «Вголос», цього тижня у Національній комісії регулювання енергетики і комунальних послуг повідомили, що на період опалювального сезону споживачів переведуть на 6-місячну оплату, замість 12-місячної, адже газ, який використовується для виробництва тепла, споживається зараз і оплачувати його НАК «Нафтогаз України» потрібно зараз.

ІА "Вголос": НОВИНИ