Наприкінці першого місяця літа, Львів добряче постраждав від сильних гроз та аномальних поривів вітру. Буревій, що насунувся на місто спочатку 25, а згодом - 30 червня, приніс львів'янам безліч неприємностей. Комусь розтрощило автомобіль гілками, а чийсь транспортний засіб, взагалі, перетворився на справжнє судно.

З цієї нагоди, «Вголос» вирішив дізнатись, з допомогою яких онлайн-сервісів мешканці міста можуть точно переконатись, коли буде гроза та коли їм краще залишитись удома. 

Хоч львів'яни вже звикли до сильних гроз та дощів, час від часу, аномальні природні стихії таки стають для нас неочікуваним «сюрпризом»...  Особливо тоді, коли прогноз погоди показує, що грози не буде, а згодом у місті потужно гримить. Та мало хто знає, що грозову активність у певній місцевості можна відслідкувати в режимі онлайн з допомогою спеціальних ресурсів.

Зокрема, є сервіси, які у реальному часі прямо на інтерактивній карті транслюють актуальну інформацію про грозу, що насувається на той чи інший регіон.

Серед найбільш відомих безкоштовних ресурсів для грозопеленгаціі в реальному часі - lightningmaps.org та blitzortung.org.

Обидва сайти представлені у вигляді інтерактивної мапи блискавок, з допомогою якої можна відстежити, де йдуть грози в тому чи іншому кутку світу, а також - у якому саме напрямку рухається грозовий фронт.

Інформація, яку передають ці ресурси, генерується з різноманітних станцій на кількох континентах. Колір "точок", зображених на картах,  відображає час, коли вдарила блискавка. Якщо це сталось нещодавно, місце позначається жовтим кольором. Якщо давно - темно-коричневим.

До слова, дані зберігаються на онлайн-мапах протягом 60-ти хвилин та оновлюються майже щосекунди.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ