29 червня Восьмий апеляційний адміністративний суд скасував рішення Виконкому ЛМР, згідно з яким на вулиці Вороного, 4 мав би з’явитись готель. Після 4 років розглядів у судах різних інстанцій місцеві мешканці перемогли у боротьбі проти забудовника.

Готель замість паркінгу

Ідея будівництва готелю на вулиці Воронного, 4 виникла у 2018-у році. Згідно з генеральним планом Львова, на цій ділянці було передбачено будівництво багаторівневого паркінгу, який мав би розвантажити центр міста від авто. Зокрема, про це говорив колишній головний архітектор Львова Юліан Чаплінський на засіданні Виконкому ЛМР у березні 2018-го року. Проте згодом виявилось, що на цій ділянці ТзОВ «Ательєр» планує збудувати готель.

Підставою для надання у 2009 році ТзОВ «Ательєр» в оренду земельної ділянки на вул.Вороного,4 стало те, що у 2008 році ТзОВ «Ательєр» купує нежитлові приміщення за цією ж адресою, загальною площею 720,0 кв.м. Проте між 2009 та 2018 роками жодних подальших дій на ділянці орендар не провадив.

Нагадаємо, за даними системи YouControl, ТзОВ «Ательєр» зареєстроване у Львові в 2007-у році. Його   бенефіціарієм (власником) є Назар Купибіда,  один із засновників Холдингу емоцій «!FEST», а також з 2012 року керівник ПАТ Концерн «Галнафтогаз» Віталія Антонова (мережа заправок «ОККО»). Крім того, раніше один з власників компанії був вказаний Лев Підлесецький, колишній депутат Верховної Ради від партії «Самопоміч».

Ділянка, на якій мали б збудувати готель

Довга боротьба місцевих мешканців

Мешканці району, зокрема прилеглої до вулиці Вороного вулиці Ференца Ліста виступили категорично проти нового будівництва. Серед причин вони називали проблеми з інсоляцією та загрозу руйнування сусідніх будинків. Нагадаємо, мова йде про будівництво у середмісті Львова, в буферній зоні ЮНЕСКО. Крім того, мешканці наголосили, що через відсутність затвердженого зонінгу та архітектурно-опорного плану Галицького району, рішення про затвердження детального плану території з дозволом на будівництво може приймати лише  сесія ЛМР. Проте це рішення було затверджено Виконкомом ЛМР від 23.03.2018 року.

Мешканці району наголосили, що це рішення було незаконним та прийняте без необхідних громадських слухань, після чого звернулись до суду. Водночас Виконком ЛМР затверджує новий ДПТ (детальний пан території), змінюючи перелік вулиць, яких він стосується, та залишаючи незмінним дозвіл на будівництво готелю.

Представниця ініціативної групи мешканців Юлія Старчак у коментарі для «Вголос» зауважила, що мешканці були готові до діалогу з забудовником та не виступали проти будівництва готелю, як такого. Більша частина ділянки, де планувалось будівництво, належить місту та не є власністю ТзОВ «Ательєр». Відтак, на думку мешканців ситуацію можна було вирішити кількома варіантами

По-перше – обмежити ділянку будівництва готелю, і поруч з нею створити громадський простір та зону паркування для мешканців. По-друге – забудовник міг би придбати земельну ділянку, що належить місту. З огляду на розташування в центрі, її вартість могла б складати кілька мільйонів доларів. Ці кошти можна було витратити на розвиток інфраструктури в районі, прилеглому для будівництва та на інші потреби львів’ян. Однак, як свідчать мешканці району, забудовник не був налаштований на діалог.

Мешканці виграли у двох інстанціях: у січні 2019 року – в першій інстанції, а травні 2019 року – в апеляційному суді. Проте на сесії ЛМР попереднього скликання, де більшість мала партія «Самопоміч»,  вдруге було ухвалено  рішення про розробку детального плану території для ТзОВ «Ательєр».

Як повідомила в коментарі для «Вголос» учасниця ініціативної групи мешканців Юлія Старчак, це рішення було прийняте всупереч попереднім домовленостям та обіцянкам забудовника мешканцям. «Андрій  Іванович (Садовий - ред.)  попросив створити групу, аби ми комунікували. Але в підсумку це виявилось замилюванням очей. Бо була ситуація - вони говорили нам почекати. Пропонували зустрітись з їхніми юристами та архітекторами. А зрештою почали просувати це питання через сесію міської ради, паралельно діалогу з нами», - розповіла Юлія Старчак.

Чому мешканці проти готелю

Мешканці навколишніх вулиць назвали ряд причин, який змусив їх втягнутись у виснажливу багаторічну судову тяганину з забудовником. Крім зникнення парковки для місцевих мешканців та проблем з інсоляцією й образом нової будівлі серед старовинної архітектури, були й більш критичні. Зокрема, Юлія Старчак у коментарі для Вголос розповідала про загрозу цілісності навколишніх будинків, яка може виникнути через нове будівництво.

«Ми хотіли скооперувати наші дії із забудовником, аби уникнути подібних речей. Ми хотіли зробити якісь комплексні заходи, щоб будинки навколо не почали тріскати і розвалюватись. Кілька місяців забудовник був готовий із нами співпрацювати (на словах, звісно), а потім він просто зник.

Також ми усі добре знаємо, що у Львові ніякі будинки не реконструйовують. Якщо там буде будуватись споруда, яка на два поверхи має заглибитись під землю, то де гарантія, що будинки навколо не постраждають? Це ризик для усіх старих будівель, тому мешканці і переймаються» - говорила вона в травні минулого року.

Чим закінчилась історія

Згодом справа дійшла до Верховного суду, який повернув її на розгляд в суд нижчої інстанції. 26 січня 2021 року Львівський окружний адміністративний суд фактично дозволив будівництво готелю. Суддя Роман Брильовський вирішив, що Виконком погодив пан території в межах своїх повноважень. Аргументи щодо порушення генплану, відсутності опорно-архітектурного плану центру міста та не зрозумілий статус земельної ділянки не переконали його.

Мешканці прилеглих вулиць подали апеляцію, і зрештою, 29 червня 2021-го року Восьмий апеляційний адміністративний суд визнав протиправними та скасував обидва рішення Виконкому, які фактично затверджували будівництво готелю.

Юлія Старчак у коментарі для «Вголос» зауважила, що це рішення фактично ж остаточним, і ставить крапку в історії з будівництвом готелю на Вороного,4.

«Вони можуть подати касаційну скаргу. Та згідно з законодавством, випадки, коли справа може дійти до Верховного суду є суворо регламентовані. Якщо ми говоримо про це рішення, воно є остаточним, і  не оскаржується» - повідомила вона.

ІА "Вголос": НОВИНИ