Відкриття провадження через отримання Томосу – це тиск на парафіян та церкву. Відповідну заяву зробили у Православній Церкві України.

Зокрема, провадження кваліфікують як «розпалювання релігійної ворожнечі».

У ПЦУ зазначили, що про відповідне провадження, яке нібито розслідують вже більше восьми місяців, дізналися 18 червня завдяки ЗМІ.

В Церкві наголосили, що провадження - ганебна і абсурдна спроба тиску на Православну Церкву України, який здійснюють в інтересах противників її становлення і розвитку, в тому числі тих, хто має свій керівний центр у сусідній країні-агресорі.

Це «розслідування» стоїть у ряду цілої низки подібних заяв і дій, вчинених за останні півтора роки для переслідування духовенства та активних парафіян ПЦУ, для тиску на сумлінних представників органів місцевої влади і самоврядування.

У церкві додали, що «особливо ганебним і цинічним» виглядає використання у нинішній кампанії імені та авторитету УПЦ КП, яка рішенням свого Помісного Собору 15 грудня 2018 року припинила окреме існування і разом з іншими гілками Українського Православ’я склала єдину Помісну Православну Церкву України.

ПЦУ нагадала, що держава законом зобов’язана поважати традиції та внутрішні настанови релігійних організацій і не втручатися у їхню діяльність.

Як писав «Вголос», у митрополита ПЦУ виявили COVID-19, перші деталі.

ІА "Вголос": НОВИНИ