На Львівщині у чотирьох зразках води з водопроводів міст та селищ виявили бактерії, які спричиняють кишкові інфекції.

Про це повідомили у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

На Львівщині впродовж місяця проводили лабораторні дослідження питної води. Проби води взяли зі 119 контрольних точок централізованих водопроводів міст і селищ області. 

Воду перевіряли на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники, зокрема на залізо, жорсткість, нітрати, аміак та хлор. У Львові перевіряли питну воду із 25 контрольних точок. Всього було досліджено 245 проб води.

Зокрема бактерії ешерихії колі виявили у поверхневому водозаборі на станції Лавочне, у пробі води з Брюховичів, Великих Мостів та Красного.

Як йдеться у повідомленні, у пробі питної води із поверхневого водозабору на станції Лавочне Львівської залізниці були виявили коліформні бактерії та ешерихії колі, яких у питній воді не повинно бути. У воді з інших поверхневих водозаборів області відхилення показників не було.

Ешерихія колі — це збудник ешерихіозу, гострого кишкового інфекційного захворювання. У довкілля ешерихія колі потрапляє з нечистотами. Цей збудник — доволі витривалий. Наприклад, у воді й ґрунті він може жити до десяти місяців, витримує заморожування, здатен розмножуватися на поверхні продуктів і навіть проникати в товщу рослин, наприклад, у листя салату. Після потрапляння у шлунок провокує хворобу ешерихіоз. Симптоми хвороби: діарея, зниження апетиту, нездужання. На другий-третій день підвищується температура, наростають симптоми інтоксикації, переймоподібні болі в животі. Агресивні штами збудника здатні продукувати ендотоксин і провокувати особливо важкі форми хвороби. Може навіть дійти до сепсису. Так найчастіше буває у немовлят і в дітей з ослабленим імунітетом.

Коліформні бактерії — це велика група бактерій, які знаходяться в дуже високих концентраціях у фекальній речовині теплокровних тварин. Деякі мікроорганізми можуть викликати захворювання у людей.

ІА "Вголос": НОВИНИ