Петиція з пропозицією перейменувати в Україні росію на московію набрала понад 25 тисяч підписів. Тепер її має розглянути президент Володимир Зеленський.

Про це стало відомо з інформації на сторінці петиції №22/170958-еп на сайті президента України. 

Окрім перейменування росії, громадяни закликають замінити термін «російський» на «московський», «російська федерація» на «московська федерація». 

"Історичною назвою Росії є Московія. Те саме стосується державних утворень Московського князівства, Московського царства, імперії. Ця назва вживалася в європейських і в деяких азійських мовах. На багатьох історичних мапах XVI—XIX ст., які виготовлялися в Європі до і після перейменування Московського царства на Всеросійську імперію, також фігурує ця назва. 22 жовтня 1721 року, - тобто 301 рік тому, - московський цар Петро І проголосив Московське царство “Российской империей”, - зазначила авторка петиції Валерія Шахворостова.

Вона наголосила, що зміна назви дала підстави для подальшого загарбання рф історії (Київської) Русі. 

“301 рік українці потерпають від брехні російської версії нашого історичного минулого. Називаючи Росію Росією, ми легалізуємо її брехню та підтверджуємо, що згодні з її версією історії. У відриві від Києва російська культурна традиція втрачає свої корені. Саме тому Росія так тримається за Україну і Київ”, - підкреслила авторка.

Авторка вважає, що це призводить до плутанини на міжнародному рівні, а бездіяльність України у питанні історичної назви росії – це «мовчазне визнання ворожого небезпечного твердження, що рф є прямим нащадком нашої Київської Русі». Така зміна назви запустить хвилю пошуку інформації, що призведе до розвіювання кремлівських міфів щодо історичного минулого «великого русского народа».

Нагадаємо, у листопаді 2022 року на сайті президента України з'явилася  петиція офіційно перейменувати назву «росія» на «московія». Замінити термін «російський» на «московський», «російська федерація» на «московська федерація».

ІА "Вголос": НОВИНИ