Про це повідомляє «ЛІГА.Новини» з посиланням на прес-службу мережі «Опора».

Голосування почалося о 08:00 і завершиться о 20:00.

Перші вибори пройдуть в трьох об'єднаних міських громадах (Борщівській в Тернопільській області, Батуринській і Остерській в Чернігівській області), 13 – селищних і 25 – сільських.

Вони відбудуться в семи об'єднаних громадах Вінницької області, п'яти – Волинської, Запорізької, Миколаївської та Чернігівської, чотирьох –Херсонської, трьох – Дніпропетровської, двох – Чернівецької, одній – Одеської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської та Харківської областей.

У цих виборах візьмуть участь 26 політичних партій, в тому числі всі шість, у яких є фракції в Раді.

Вибори депутатів міськрад міських об'єднаних громад пройдуть за пропорційною системою: виключно партії висувають по одному кандидату в округах, а виборець може підтримати одного з усіх включених до бюлетеня від різних партій кандидатів, і його голос буде вважатися відданим як за самого кандидата, так автоматично і за партію, яка його висунула.

За підсумками виборів мандати будуть розподілятися лише між кандидатами зі списків тих партій, які подолають бар'єр в 5%, в порядку убування отриманих кандидатами від кожної такої партії кількості голосів у своїх округах.

На перших виборах у трьох міських об'єднаних громадах 622 кандидата від 16 партій поборються за 74 депутатських мандати.

На вибори міських голів у міських громадах можуть балотуватися як партійні кандидати, так і кандидати-самовисуванці, а самі вибори пройдуть за мажоритарною системою відносної більшості (в цих громадах менш 90 тис. виборців) – виграє кандидат, який отримав найбільшу кількість голосів.

Зокрема, в Борщівській громаді Тернопільської області балотуються вісім кандидатів, у Остерській Чернігівської області – п'ять, а в Батуринській Чернігівської області – три.

Вибори депутатів сільських і селищних рад пройдуть за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних округах, а сільських і селищних голів – за такою ж системою в єдиному окрузі (переможе кандидат, який отримав найбільше голосів).

Відповідно, у виборчих бюлетенях на виборах в об'єднані сільські та селищні ради будуть присутні як партійні кандидати, так і самовисуванці.

Результати виборів депутатів сільських і селищних рад, а також сільських, селищних і міських голів повинні бути встановлені місцевою територіальною виборчою комісією не пізніше 16 грудня, а результати виборів депутатів міськрад – не пізніше 21 грудня.

Проведення цих виборів є заключним етапом об'єднання територіальних громад та набуття повноважень новими органами самоврядування.

ІА "Вголос": НОВИНИ