На площі Маланюка у Львові встановлять перший у світі пам'ятник сину видатного композитора Вольфганга Амадея Моцарта -  Францу Ксаверу Моцарту.

Відкриття пам'ятника заплановано 26 серпня на честь 230-річчя від дня його народження. Про це повідомляє пресслужба ЛМР.

Скульптуру буде встановлено в рамках міжнародного фестивалю класичної музики LvivMozArt, присвяченого постаті  Моцарта-сина.

Франц Ксавер Моцарт був наймолодшим сином видатного австрійського композитора Вольфганга Амадея Моцарта. Коли йому було всього 4 місяці, батько раптово помер. Його матір Констанція наполягла, аби той продовжив музичну кар'єру батька та незабаром змінила його ім' я. З цих пір він був відомим під ім'ям Вольфганга Амадея Моцарта-молодшого.

Однак, світова слава Моцарта-старшого заважала йому отримати популярність у рідному Відні: його завжди порівнювали з батьком. Тож у віці 17-років Франц Ксавер Моцарт вирушив до Львова, де згодом жив і творив 30 років свого життя.

Тут він викладав музику та диригував хором, був організатором багатьох музичних заходів, а також - створив першу музичну школу у Львові. Також, саме на Галичині, Моцарт-син створив близько сорока музичних творів.

Всупереч тому, що постать Моцарта-молодшого не здобула грандіозної слави у світі (слухачі все одно прагнули слухати у його виконанні твори талановитого батька), йому, все ж, вдалось залишити неоціненний слід у культурному та музичному житті Галичини ХІХ століття та стати маленьким Моцартом, яким до сьогодні пишається Львів.

Читайте також:

ІА "Вголос": НОВИНИ