Допоки в Україні триває війна, тема адаптації українських ветеранів у мирному житті залишатиметься гострою та актуальною. Відтак, «Вголос» підготував цикл матеріалів про неймовірні досягнення у бізнесі ветеранів російсько-української війни.

Третій герой, про якого розповідатимемо сьогодні – Микола Новіков – український захисник родом з Луганщини, який повернувся додому з війни, переїхав жити до Львова та відкрив тут піцерію відомої мережі Veterano Pizzа. 

«Вголос» поспілкувався з дружиною ветерана Оленою – про війну та успіхи у сімейному бізнесі. 

Війна та надія

Коли ворог дихає у спину та загарбовує землі, на яких ти виріс, важко залишатись осторонь. Так трапилось і у житті Миколи Новікова. Він народився у Луганську, але у 2014 році із початком війни був змушений розпрощатись із рідним домом. 

Довго не думаючи, чоловік вступив до лав ЗСУ. Дружина розповідає: зробити це чоловікові було непросто. Спочатку Миколу взяти до війська не захотіли ... через Луганську прописку. 

Микола Новіков
Фото: Nikolay Novikov

«Його прописка усіх насторожувала. Тоді на той час ніхто не знав, що може бути. Такі часи були. Але потім його таки взяли через Київський військкомат», – зазначає Олена. 

З четвертою хвилею мобілізації Микола Новіков одразу поїхав на фронт. Там чоловік служив санінструктором у Першій танковій бригаді до 2016 року. 

Демобілізувавшись, український захисник переїхав на Львівщину. Тут доля подарувала йому зустріч із майбутньою дружиною Оленою. 

Вона розповідає, що часом чоловік сумує за рідним містом. Каже: у нього в серці ще є надія, що колись Луганщина та Донбас знову стануть вільними. 

«Звичайно, що для нього це втрата. Він і поїхати туди не може, хоч ностальгія інколи пробивається. Йому дуже болить, що тепер це не частина України, а незрозуміло що», – зізнається вона. 

Піца, народжена любов'ю

Одружившись, закохані стали будувати плани на подальше життя. А потім у пари виникла ідея – відкрити власну піцерію. Вони проживали біля Дрогобича у місті Стебник, тож втілити її вирішили спочатку саме там. 

Микола Новіков
Фото: Nikolay Novikov

«Я йому сказала тоді: «Тут немає смачної піци». Якась піца можливо й була, але, щоб щось таке дуже смачне і ще й з доставкою – то ні. І ось, ми прямо на території будинку, на літній кухні, де була піч на дровах, робили перші спроби цю піцу робити», – розповідає дружина захисника. 

Згодом подружжя дізналося про мережу піцерій Veterano Pizzа, яку заснував атовець Леонід Остальцев в Києві. Їм розповіли, що власником франшизи може стати тільки ветеран і вони вирішили до цього чоловіка звернутися. 

"До нас з Києва з Veterano Pizzа приїжджав хлопець, вчив нас, показував, як все має пектися. Але далі ми все робили самі: Микола на початках навіть сидів і ліпив тісто своїми руками, тому що тоді у нас ні грошей, ні техніки як такої – не було",  –  зазначає Олена. 

Далі обставини склалися так, що подружжя було змушене переїхати в Дрогобич. Коли пара проживала у Стебнику, Микола подався на грант в Міжнародну організацію міграцій і виграв тістоміс та холодильний стіл для піци. У Дрогобичі чоловік знову подався на грант: цього разу пара змогла взяти електричну піч та сиротерку.

«Пізніше, ми відкрили свою франшизу у Стрию. Але дуже вже нас цікавив Львів. Микола завжди казав: «Подивись, там ось хлопці в Кривому Розі відкриваються, ще десь». І якось ми гуляли центром Львова, оглядали різні приміщення, і натрапили на одне. Його здавали в оренду без рієлторів, без нічого. І я тоді сказала йому: «Давай будемо брати». Він спитав ще: «Ти впевнена?». І я відповіла йому: «ТАК»", – пригадує жінка.

Так у Львові з'явився заклад мережі Veterano Pizzа. Піцерія приносить подружжю море задоволення. Олена зізнається: як і в кожному бізнесі, й тут не завжди все йде ідеально та гладко. Утім всупереч цьому люди приходять та повертаються, аби поласувати їхньою піцою ще. 

Veterano Pizza Lviv
Фото: Pizza Veterano - Львів

"Звичайно, є свої нюанси. Постійно переживаємо, як воно буде. В нас, наприклад, зараз ще є літній майданик. Але скоро його не буде. А коли дві великі компанії приходять, приміщення ж невеличке, то буває трішки тісно. Та, водночас, у нас є доставка. Хлопці-АТОвці нас постійно відвідують. Та й загалом, люди сюди приходять не просто поїсти смачної піци, а й поспілкуватись. Це все завдяки чоловіку, мабуть: він вміє якось так комунікацію з людьми налагоджувати, завжди питає що сподобалось, а що  ні. І якщо йому колись казали: ваша піца г***о, він стояв, то тісто місив, над ним чахнув",  – говорить Олена.

"Аби досягнути успіху – слід розуміти процес зсередини"

За словами Олени, будь-який бізнес це апріорі стрес. До цього треба бути готовим. Крім цього, відкриваючи власний заклад, треба бути не лише власником, який контролює усі процеси, а й знати усі нюанси роботи зсередини. 

«Ось, до прикладу, наш заклад у Дрогобичі. Там у нас немає як такого приміщення, є лише доставка або самовивіз. І в момент, коли розпочався карантин та усіх зачинили по домах, наші працівники теж залишились у рамках безпеки вдома. Тож ми з чоловіком двоє виконували всі ролі. І піцайоло в тому числі. Так і тут, у Львові. Весь процес ми знаємо зсередини: тож навіть якщо хтось йде від нас геть, ми спокійно встаємо і працюємо самі», – підкреслює дружина ветерана. 

Довідка. Veterano Pizzа – це мережа піцерій Київського АТОвця Леоніда Остальцева. Франшиза цього закладу є у багатьох містах України, зокрема й у Львові. Тут власником франшизи став ветеран російсько-української війни Микола Новіков разом із дружиною Оленою. 

Просимо взяти до уваги, що журналістський матеріал редакції «Вголос» не є рекламою. Його створено з метою підтримати бізнес українських захисників.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ