Міністерство закордонних справ Білорусі несподівано привело затриманого опозиційного журналіста Романа Протасевича на пресконференцію щодо інциденту з рейсом Ryanair. Після цього деякі дипломати і журналісти покинули залу.

Це було видно з онлайн-трансляції, яку вело МЗС Білорусі, повідомила ВВС  та білоруська служба Радіо Свобода.

За лічені хвилини до початку до зали занесли табличку з іменем Романа Протасевича, вибачилися за затримку і пояснили, що в останній момент, «він захотів взяти участь».

У залі також перебували журналісти ВВС. Однак вони та деякі дипломати вийшли посеред пресконференції - на їхню думку, очевидно, що Роман Протасевич перебуває в залі «з примусу».

“Ми щойно вийшли. Ми не беремо в цьому участі, якщо він (Раман Протасевич - ред.) явно перебуває під примусом», - написав кореспондент BBC Джон Фішер у Twitter.

Натомість командувач Військово-повітряних сил Білорусі Ігор Голуб на пресконференції показував слайди і скріншоти, наполягаючи, що ніякого перехоплення рейсу Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни - Вільнюс, буцім і не було.

«До кордону з Литвою - 2-2,5 хв польоту. Але командир повітряного судна почав розворот. На фото поряд немає винищувача», - сказав він, демонструючи слайди.

«Там була команда: ми вам рекомендуємо, а командир повітряного судна вирішив сам піти на посадку в аеропорт Мінськ-2», - пояснив військовий.

Протасевич хвилюється за свою арештовану дівчину

Сам Роман Протасевич, відповідаючи на запитання журналістів, запевнив, що він «почувається чудово», ні на що скарг не має і його «ніхто не бив».

Запевнив, що його не змушували до співпраці зі слідством.

І додав, що заручниками ситуації стали його дівчина Софія Сапега, яку разом з ним затримали у Мінську, та його батьки, які зараз перебувають у Польщі.

Романа Протасевича та його дівчину Софію Сапегу затримали у Мінську 23 травня по тому, як літак Ryanair із Афін до Вільнюса здійснив вимушену посадку у білоруській столиці - начебто, через бомбу на борту, якої так і не знайшли.

І Романа Протасевича, і Софію Сапегу, яка є громадянкою Росії, нині утримують у слідчому ізоляторі КДБ

Роману Протасевичу 26 років.

У 2015 році він разом з товаришем Степаном Путилою створив YouTube-блог NEXTA.

Раніше білоруський опозиціонер Віталій Макаренко висловив сумнів  у тому, що світ допоможе врятувати Романа Протасевича.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ