Сьогодні, 9 листопада, на пленарному засіданні сесії ЛМР депутати повідомили про погрози та шантаж, який отримують мешканці приєднаних громад за свою ініціативу у висуненні на посади старост.

Про це розповів голова фракції «Європейська Солідарність» Петро Адамик. 

За його словами, мешканці сіл Зашків, Завадів, Зарудці, Гряда, Воля-Гомулецька, Грибовичі направили колективне звернення щодо підтримки кандидатури старости.

Після цього їм почали телефонувати працівники з Офісів громад, які підпорядковуються вертикалі мера Львова.  

Мешканцям погрожували, що не будуть надавати необхідні довідки, створять штучні перешкоди в отриманні адмінпослуг в Офісах громад та змушували відмовитись від власних підписів та підтримки кандидатури в старости.

"Адресатами даного колективного звернення були Львівський міський голова Андрій Садовий, директор департаменту міської агломерації п. Юрій Лукашевський та голови всіх депутатських фракцій Львівської міської ради. 

Після направлення колективного звернення до мешканців, які підписали звернення, телефонують представники Офісів громад Оксана Чекайло Оксана та Оксана Калиняк. Вони погрожують, що не будуть надавати людям необхідні довідки, створять штучні перешкоди в отриманні адмінпослуг в Офісах громад та змушують відмовитись від підписів та підтримки кандидатури в старости. Це неприпустимо.

На даний час міська влада зволікає з формуванням старостинських округів та відповідно призначення старост. Вже рік часу приєднані громади в очікуванні цього “дива”. Тому відбуваються закономірні демократичні процеси, коли громада самостійно проявляє ініціативу.

На адресу міського голови та голів депутатських фракцій надходять звернення щодо утворення старостинських округів. Громада у своїх зверненнях висловлює своє побажання щодо кандидатур старост", - наголосив Петро Адамик. 

Депутати вимагають у мера Львова з'ясувати факт, як зазначені вище посадові особи отримали інформацію та дане колективне звернення в ознайомлення, якщо воно не було їм адресовано. 

Згоду на обробку та використання своїх персональних даних мешканці не надавали. Депутатів цікавить, на підставі якої норми дані посадові особи використали особисті дані мешканців. 

Депутати з ЄС мають сумніви у професійній компетенції посадових осіб ЛМР, якщо вони використовуючи своє службове становище, погрожують мешканцям. 

Петро Адамик наголосив на тому, що Офіси громад були створені для того, щоб допомагати місцевим мешканцям, надавати якісні послуги та полегшити комунікацію приєднаних територіальних громад та міста Львова.

Зрештою депутати в сесійній залі проголосували за вимогу до мера вжити заходів та провести службове розслідування щодо погроз та зловживанням службовим становищем представниками працівниками Департаменту агломерації.

Також у міського голови вимагають забезпечити мешканцям громад можливість вільно та безпечно реалізовувати свої законні права на звернення та підтримку того чи іншого кандидата на посаду старости.

ІА "Вголос": НОВИНИ