Фігуранти справи про катастрофу МН-17 над Донбасом у день збиття зв'язувалися з Москвою на вищому рівні.

Про це йдеться у розслідуванні програми Nieuwsuur на нідерландському телеканалі NOS.

Як зазначається, журналісти мають тисячі телефонних розмов одного з ватажків «ДНР» Сергія Дубинського («Хмурий»).

Згідно із розслідування, ні він, ні єдиний фігурант, який бере участь у Гаазькому судовому процесі - Олег Пулатов - не знали, що збили саме пасажирський літак.

Журналісти також вияснили, що з літа 2014 року істотно зріс вплив Росії, яка самостійно призначала керівників «республік». Ватажки спілкувалися через напряму із Москвою через засоби зв'язку, які неможливо прослухати.

Так, у день збиття літака МН-17 17 липня 2014 року, Дубинський мав прямий контакт із Москвою. Він багато говорив про про ракетний комплекс «Бук», який збив пасажирський літак. Після катастрофи Дубинський отримує інформацію про збиття нібито українського літака. Коли ж виявилося, що був збитий пасажирський літак, його підлеглі змінили історію, заявивши, що збили український винищувач, який у свою чергу збив пасажирський боїнг.

Саме цю теорію поширювали російські ЗМІ після катастрофи, поки не виявилося, що в районі збиття ніяких інших літаків не було.

Після цього, російське керівництво почало поширювати інформацію про український «Бук», який збив боїнг, проте саме Дубниський у розмовах жодного разу про нього не згадує.

Після збиття літака, російський «Бук» перебував на території України декілька годин, після чого вночі його доставили до Росії. Сам же Дубинський, як і інші ватажки «ДНР», судячи з телефонних розмов, не знав куди поділася зброя.

Читайте також:

https://youtu.be/iUQk6i31fBc

 

ІА "Вголос": НОВИНИ