Платформа «Ліга антитрасту» звернулась до українських підприємців з пропозицією щодо боротьби проти завищених у сім разів комісій за обслуговування безготівкових платежів.

Про це пишуть Наші гроші.

Український бізнес платить «Visa», «Mastercard» та банкам комісію за обслуговування безготівкових платежів в 7 разів більшу за європейські ставки. «Ліга антитрасту» вважає, що така поведінка містить ознаки антимонопольного порушення, та пропонує свою допомогу потерпілим.

В Україні комісія за безготівковий платіж складає від 1,7% до 3%. Чим дрібніше бізнес, тим вищу комісію він платить платіжним системам та банку. В країнах Європейського союзу така комісія складає від 0,2% до 0,3% та закріплена на нормативному рівні. У США комісія фіксована – 20 центів з транзакції.

Крім цього, український підприємець щомісяця платить 300-400 грн. за обслуговування одного POS-терміналу, за допомогою якого приймає безготівкові платежі. В результаті з обігом 5 млн. грн. на рік підприємець має заплатити платіжним системам та банкам комісію близько 150 тис.грн. на рік.

Це великі гроші.

Та спроби українських законодавців обмежити комісію за аналогією з розвиненим світом – здебільшого закінчувались нічим. Потужне лобі здатне протистояти таким невигідним для їх доходів законодавчим ініціативам.

Інші розвинені країни вже стикалися з подібним раніше. Але кожна держава виходила на нормативне регулювання розміру комісії здебільшого після антимонопольних процесів проти «Visa» або «Mastercard».

Для прикладу, в США платіжні системи виплатили рітейлерам $6,2 млрд. в рамках мирного врегулювання колективного позову щодо завищеного розміру комісії. Після цього розмір комісії регулювався державою.

Верховний суд Великобританії також розглядає позов рітейлу до платіжних систем щодо стягнення £600 млн. завищених комісійних платежів.

Після початку антимонопольного розслідування проти платіжних систем Єврокомісією, останні в кілька разів знизили розмір комісійних платежів, та в підсумку підтримали їх нормативне регулювання.

Ми впевнені, що доки Антимонопольний комітет не почне займатись цим питанням, навряд чи можна очікувати на вирішення проблеми. Попри те, що в парламенті зареєстровано законопроєкти №4178 та №4178-1, які за аналогією з Європою пропонують обмежити розмір інтерчейнджу, ми сумніваємось, що Рада зможе подолати фінансове лобі.

Тому пропонуємо свою допомогу українському бізнесу щодо оформлення та подання колективної заяви в АМКУ проти «Visa», «Mastercard» та банків, які в цьому задіяні. Якщо ви готові підписати заяву, залиште свої контактні данні в анкеті за посиланням https://forms.gle/sM5ge3fCuPMJEGYx6 або повідомте нам про це телефоном 067 468 60 40. В подальшому ми направимо вам текст заяви для ознайомлення, та у випадку відсутності зауважень до нього, ви зможете його підписати.

Ми направимо заяву до Комітету та будемо надавати всіляку підтримку під час її розгляду.

ІА "Вголос": НОВИНИ