Президент Федерації водного поло України - Олександр Свіщов, відвідав Ужгород, де з місцевою владою обговорили питання будівництва нового 50-метрового басейну на стадіоні «Авангард».

На зустрічі був присутній заступник міського голови Василь Гомонай, секретар міської ради Арсен Мелкумян, президент Федерації водного поло України Олександр Свіщов і державний тренер національної збірної команди України з водного поло - Віталій Лісун. 

Ужгород має унікальне географічне розташування. Поблизу – країни, у яких водне поло – вид спорту №1, відмітив державний тренер національної збірної команди України з водного поло Віталій Лісун. Він наголосив, що тільки «за», аби в Ужгороді був басейн, який відповідав би усім стандартам. Додав: знає, що у місті багато людей, які люблять водне поло і хочуть займатися цим видом спорту.

Спершу керівництво міста та ФВПУ відвідали стадіон «Авангард» і оглянули спортивний об’єкт, зокрема, й місце, де у планах – зведення басейну. У зустрічі взяли участь і в.о. директора комунальної установи «Стадіон «Авангард» Ужгородської міської ради Віктор Качур, президент Федерації водного поло Закарпаття Віктор Пушавер, радник міського голови Юрій Мандич.

Президент Федерації водного поло України Олександр Свіщов, зокрема, сказав, що підтримує ініціативу будівництва такого об’єкту в Ужгороді, спілкуватиметься про це із керівництвом Міністерства молоді та спорту України. 

Як зазначив Василь Гомонай, Ужгородська міська рада підтримує ідею Федерації водного поло Закарпаття про будівництво на стадіоні басейну, адже зацікавленість водними видами спорту у місті дуже велика, особливо серед дітей та молоді. Розповів, що у місті реконструювали басейн у Класичній гімназії, також займатися плаванням можна у спорткомплексі УжНУ «Буревісник», однак цього недостатньо. Питання розвитку спортивної інфраструктури для водних видів спорту неодноразово обговорювалося, зокрема з представниками профільних обласної та міської федерацій. 

На зустрічі одностайною була думка, що локація на стадіоні на сьогодні найбільш оптимальна. «Авангард» – комунальне підприємство міської ради, є вся необхідна документація на земельну ділянку, яка також у комунальній власності, її цільове призначення – під спортивну інфраструктуру. Тоді як у Боздоському парку, де були наміри збудувати «Акватік центр», – питання щодо землі неврегульоване. На стадіоні є також всі необхідні комунікації, там зручна транспортна розв’язка.

«Якщо Ужгородська міська рада матиме підтримку Федерації водного поло України, то ми розроблятимемо проєкт і працюватимемо, щоб його реалізувати», - сказав секретар міської ради Арсен Мелкумян

Відповідно до минулорічної постанови Кабміну №266, державну субвенцію, зокрема, на будівництво нових об’єктів спортивної інфраструктури, можна отримати за умови, що такі об’єкти призначені для проведення всеукраїнських та міжнародних змагань, а також навчально-тренувальних зборів національних збірних команд із не менш ніж 5 олімпійських видів спорту. Звісно ж, за гарантування співфінансування із міського бюджету. 

Голова Федерації водного поло Закарпаття Віктор Пушавер додав, що із 2007 року, відколи в Ужгороді перестав функціонувати 50-метровий басейн у Підзамковому парку, водне поло в місті втратило свою основну тренувальну базу. Наразі ж, в обласному центрі цим видом спорту займається близько 200 дітей (2 спортивні організації), є аматорська команда, що була призером багатьох міжнародних турнірів в категорії «Мастерс», створена студентська команда УжНУ, що стала бронзовим призером цьогорічної Універсіади.

Зараз тренування проводяться лише в басейні УжНУ, який не відповідає регламенту гри та спортивним стандартам. Нова спортивна споруда могла б стати місцем для навчально-тренувальних зборів збірних команд України та міжнародних турнірів.

Йдеться про басейн розміром 50 на 25 метрів, де могли б займатися водним поло, тріатлоном, багатоборством, плаванням, зокрема й люди з інвалідністю. 

Нагадаємо, Збірна України з водного поло стала переможцем міжнародного турніру Ліга націй, який проходив у Чехії з 26 по 28 листопада. Це перший трофей національної команди України за 20 років.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ